Какво е SEO оптимизация?

Какво представлява SEO оптимизацията и какви са ползите от нея? Кои са основните SEO етапи?

Google и всички други по-известни и масово използвани търсачки предлагат безплатни резултати от търсенето, където уеб страници, видеоклипове, изображения или локални източници се показват и класират въз основа на това, което алгоритмите на търсачката считат за най-подходящо. Търсещите машини се стремят да осигурят най-доброто обслужване за своите потребители, като им предоставят висококачествени резултати, свързани с търсенето.

SEO е термин, който произлиза от английското наименование Search Engine Optimization. Това е систематизиран и продължителен процес за цялостно оптимизиране на даден уеб сайт, с цел подобряване на позицията му в Google и другите търсачки, както и популяризирането му в интернет пространството. Процесът се нарича SEO оптимизация и включва извършване на определени целенасочени промени по кода, структурата, дизайна и съдържанието на уеб сайта, така че да го направи по-привлекателен и стойностен за потребителите и търсачката. Основната цел е привличането на повече посетители в страницата, чрез генериране на по-голям безплатен трафик от така наречените „първични“, „естествени“ или „органични“ резултати от търсенето.

Защо е нужна SEO оптимизация?

SEO ще повлияе положително върху популяризацията на сайта Ви, като го класира по-добре в резултатите на търсачките. Така той ще бъде видим за по-обширна интернет аудитория, което ще увеличи посещаемостта и известността му. Ако Вашият сайт е добре оптимизиран, това означава че той ще се позиционира на по-високи места за търсените ключови думи в резултатите на търсачките. Това ще повиши трафика на сайта и ще го направи по-популярен и известен. Ако искате да имате добър и ефективен резултат и уеб страницата ви да излиза на предни позиции в търсенето, е много важно тя да бъде добре индексирана и качествено оптимизирана. Колкото по-напред се класирате, толкова по-авторитетен и популярен ще бъде Вашия бизнес и бранд. Така ще спечелите доверието на по-голям брой посетители и вероятността да привлечете повече бъдещи клиенти ще бъде значително по-голяма. Всички знаем – Най-важното за всеки един бизнес са клиентите!

По-добра достъпност и полезност за потребителя.
По-добро класиране, за да сте пред конкурентите.
Авторитет и популярност за бранда и бизнеса Ви.
По-голям трафик и повече потенциални клиенти.

Как работят търсачките?

Главната функция на Google и другите търсещи машини е да помогнат на интернет ползвателите, като ги насочат към най-подходящото и най-близко до тях уеб съдържание, което те ще потърсят в мрежата. Филтрацията по ключови думи и стойността на съдържанието определят доколко то е подходящо, а локацията – близостта и разтоянието до физическото местоположение на дадения потребител. Основната цел е да се постигне максимално ефективно търсене и да се осигури най-точното намиране на подходящи резултати и удовлетворително потребителско преживяване. Във връзка с това, има няколко важни ключови елементи, които трябва да се вземат предвид по време на SEO оптимизацията и които всъщност определят основните етапи в нея.

Основни оптимизацонни етапи

Преди да преминете към SEO оптимизация на Вашия сайт е желателно да прочетете и научите повече информация за процеса и какво включва той. Да се запознаете с етапите от процедурата, трудността и сложността на работа по проекта. Тъй като всичко това ще бъде свързано с ефективната SEO кампания и цялата план стратегия по изработката на сайта и ще определи крайната цена за оптимизирането му.
Оптимизационният процес изисква специализирани професионални умения и опит, сериозна работа и усърдие от страна на оптимизатора. Няма никакви гаранции или схеми за постигане на бързи резултати. Процедурата е сложна и включва промени по структурата и съдържанието на сайта SEO OnPage – Повишаване на качеството и количеството текстова информация. Достатъчна и непрекомерна наситеност на избрани ключови фрази за съответната страница. Ускоряване зареждането на страниците (page speed). Подобряване на навигацията и вътрешните линкове в страницата. SEO OffPage – Получаване на квалитетни обратни връзки (backlinks).

SEO оптимизация

Ботовете на Google и останалите търсачки използват различни собствени алгоритми и механизми, за да определят кои уеб страници да се класират първи в търсенето. Точната формула за това е тяхна тайна, но има някои неща, които може да направите, за да подобрите ранга на Вашия уебсайт. Кои са основните фази, през които преминава работата?

Aнализ, проучване и планиране

Първоначален SEO анализ на уебсайта и изграждане на цялостна план стратегия за оптимизирането му. Вътрешен SEO одит, за да се гарантира, че няма наличие на системни грешки и всичко в него работи и зарежда нормално. Тестване на домейна, PHP и HTML версиите, бързина и сигурност на сървъра на хостинга.

Определяне на потребителската аудитория

Определяне, уточняване и анализиране на аудиторията и пазара, към които ще бъде насочен уеб сайта / онлайн магазина, в зависимост от неговата тематика, вида на услугите или продуктите и характера на дейността.

Изследване на конкуренцията

Проучване за представянето на най-високо класираните конкурентни сайтове в търсачките, за да се формира ефективна маркетинг стратегия, която ще бъде използвана за постигане на желаното позициониране на Вашия уебсайт спрямо конкурентите.

Избор на ключови думи

Най-важните за вас ключови думи и фрази (keywords) трябва да са предварително планирани и внимателно подбрани въз основа на обема на търсенето в Google, броя на конкуриращите се сайтове, както и да се прецени, доколко те са подходящи за Вашата дейност и услуги. Точният избор и правилната употреба на ключови думи е важен SEO етап, защото от това зависи по какъв начин ще се представите в интернет пространството, как и доколко ще бъдете откриваеми.

Вътрешна SEO оптимизация (OnPage)

Инспекция на съдържанието

Инспектиране на количеството и качеството на текстовото съдържание във всяка една от страниците. Доколко то е уникално, стилизирано, коректно написано и подредено. Обогатяване на съдържанието с нова допълнителна информация, с цел да се постигне максимално подробно обяснение на темата, което да я направи възможно най-полезна и разбираема за читателя. Изследване за евентуалното наличие на дублираща се информация и текстове в параграфи и абзаци. Тестване за правилната употреба и оптимална честота за наситеност на ключовите думи в отделните текстове. Ключовата дума или фраза, за която се оптимизира трябва да бъде оптимално използвана, тъй като пренасищането с нея може да не се „хареса“ на алгоритмите на търсачките.

Проверка на изходния код

Анализиране на сайта, с цел да се гарантира, че той има добър изчистен семантичен HTML код и работи нормално. Проверка и валидиране на кода с помощта на специално създаден за целта онлайн HTML валидатор – validator.w3.org.

Мобилна съвместимост

Мобилната съвместимост на всеки уебсайт е от съществено значение и в момента тя е с приоритет за търсещите машини, тъй като в съвременното ни общество все по-голям брой net ползватели сърфират най-често от мобилните си телефони. Мобилната версия или адаптивност на дизайна са задължителни критерии за всеки съвременен уебсайт и без тях той не може да бъде оптимизиран качествено.

Скорост на зареждане

Скоростта на зареждане на сайта е важен фактор за оптимизирането му. Предприемат се технически стъпки за ускоряване на зареждането на всяка страница, чрез прилагането на специални SEO методи за компресиране на HTML кода, Lazy Load на снимките, минимизиране и отлагане на зареждането на файлове.

SEO мета тагове

Формират се и се попълват най-важните за търсачките мета данни в кода. Корекция на мета таговете за заглавия и описания на базата на текстовото съдържание и критериите за откриваемост. Проверка за лимит на брой символи в заглавните и описателните мета тагове.

Хаштаг заглавията

Тества се и се анализира заглавната HTML структура и коригиране на заглавните хаштагове, наречени още заглавки или заглавни маркери. Заглавките определят структурата на съдържанието в страницата и указват нейния смисъл и тематика. Роботите на търсещите машини засичат и разчитат тези тагове, като по този начин разбират за какво се отнася написаното в нея. Най-важният за SEO от всички тях се явява H1 тагът, който представлява и основното заглавие в страницата.

Структура на връзките

Изграждане на правилна и коректна мрежа от вътрешни връзки (internal links) в уебсайта – Хиперлинкове с анкор текстове, които свързват страниците помежду им. Вътрешна навигация – меню с бутони към най-важните линкове в сайта. Проверка за валидност на вътрешните URL връзки.

Създаване на Sitemap

Създаване на Sitemap XML файл с карта на URL адресите на всички страници, които са предназначени за индексиране. Файлът ориентира ботовете на търсещите машини за всички вътрешни линкове в уебсайта и указва адреса на всяка страница, която трябва да бъде индексирана.

Регистрация в Google Webmasters

Регистрация и добавяне в Google Webmasters Tools – Инструменти за уеб администратори. Инструментите и отчетите на Search Console помагат за първоначалното индексиране на уебсайта и измерването на трафика и ефективността в него. Отчитат наличието на евентуални технически проблеми и предлагат способи и методи за отстраняването им.

Интегриране на Google Analytics

Google Analytics е безплатна услуга, предоставена от Google, която създава детайлна статистика на посещенията и анализира трафика на уебсайта.

Външна SEO оптимизация (OffPage)

Анализиране на съществуващите обратни връзки, с цел да се определи качеството и авторитета им, както и начина на представяне на сайта в мрежата. Онлайн маркетинг и линк билдинг – Изграждане на нови външни квалитетни линкове (backlinks), както към началната, така и към определени важни вътрешни страници, от други качествени и авторитетни уебсайтове с добър Page Rank – Директории за писане на статии, блогове с коментари, бизнес директории, социални мрежи, форуми и др. Интегриране на бутони за споделяне на страници, услуги, продукти и публикации в социалните мрежи.

Периодичен отчет за трафик и класиране

Периодично проследяване на трафика от външни източници. Отчет за изследване на промените в класирането за най-силните ключови думи и изрази. Допълнителни технически промени и изменения за подобряване представянето на отделните страници. Допълнително обогатяване и подобрение на информацията с нов полезен текст, снимки, видеоклипове, за да може тя да стане по-достъпна и удовлетворителна за потребителя.


Изводи: Независимо от всички SEO методи, които могат да бъдат приложени от страна на оптимизатора, не забравяйте че най-важният и основен SEO фактор се явява стилът на писане на качествено и стойностно съдържание, поднесено по уникален и разбираем за читателите начин. Ако дадена статия е харесвана и четена от много потребители, то тя определено ще се хареса и на търсачката! Като заключение може да се каже, че SEO оптимизацията е дейност, която трябва да се прави с идея, не конкретно за да се харесате на Google, а по-скоро за да сте интересни и полезни на обикновения потребител.

Информация, която е интересна, полезна и удовлетворяваща за потребителите, със сигурност би била привлекателна и за търсачките!