10 стъпки за по-бърза скорост на уеб сайт

Ако уеб сайтът Ви е бавен и кара клиентите да чакат, то парите им ще накарат и Вас да чакате.

Скорост на зареждане на сайт

Важна ли е скоростта на зареждане на Вашия уеб сайт?

Само 1 секунда забавяне на скоростта за зареждане, би довело до 11% по-малко преглеждания на страниците в сайта, 16% по-ниска удовлетвореност на потребителя и 7% загуба на реализации.

Нормалното зареждане на уеб сайт е около 3 секунди. Няколко допълнителни секунди по-бавно зареждане на Вашия сайт, могат да окажат пагубно влияние върху SEO позициите му в Google, възможността да ангажирате посетители и да реализирате продажби. Това означава, че по-бързото зареждане на уеб сайта е от важно и съществено значение, както за по-добрата SEO оптимизация на сайта и доброто му класиране в Google, така и за неговите потребители, търсещи информацията, която предлагате.

Тест за време на зареждане на уеб сайт

Предлагам ви линкове към 2 безплатни SEO инструмента за page speed тестване, с помощта на които може да проверите скоростта на Вашата уеб страница. Всеки speed инструмент прави анализ и показва оценка на бързината и времето на зареждане на сайта, като предлага възможни решения за SEO оптимизация на елементите, които бавят зареждането му.

10 стъпки за по-бърз уеб сайт

Скорост на зареждане на сайт

Как да ускорите зареждането на вашия сайт? Подобряването на скоростта и времето на зареждане е сложен процес, засягащ главно SEO оптимизацията на сайта, конфигурирането на мрежата и някои хостинг настройки на сървъра. По-бърза скорост на зареждане на уеб сайт в 10 стъпки.

Избор на бърз и надежден хостинг

Главен фактор за по-бърз уеб сайт или онлайн магазин е изборът на добър и подходящ хостинг, който да предлага добри ресурси и характеристики, включващи достатъчна бързина на сървъра, високо ниво на защита, резервни бекъпи на сайта, инструменти за SEO оптимизация, избор на PHP версия, PHP настройки и др.

Ограничете броя на плъгините в сайта

Деинсталирайте всички изключени плъгини в сайта и ограничете по възможност броя на работещите такива.
Големият брой плъгини в WordPress е една от основните причини за по-бавно зареждане на сайта, тъй като повечето от тях създават допълнителни файлове за обработване и зареждане, които натоварват работата на сървъра. Имайте предвид това, че колкото повече плъгини използвате, толкова повече ще се увеличи броя на JS и CSS файловете, което ще повлияе негативно на скоростта на сайта.

Минимизиране и комбиниране на JS, CSS и HTML файлове

Големият брой JS и CSS файлове увеличава броя на заявките, които сайтът Ви прави всеки път към сървъра, когато бъде зареден.

Ако имате прекалено много JS и CSS файлове в HTML кода на сайта, е добре да намалите броят им, като ги минимизирате и комбинирате. Това намалява размера на всеки файл, както и общия брой файлове.

Минимизирането представлява премахване на част с ненужното форматиране на файла – интервал, нов ред и излишен код, като по този начин го компресира и намалява неговия размер, което от своя страна ускорява зареждането му.

Онлайн SEO инструменти за минимизиране на CSS и JS файлове:

Комбинирането на файлове е точно, както звучи. Ако сайтът ви зарежда няколко CSS или JavaScript файла, можете да ги комбинирате в едно, като по този начин ще намалите броя на заявките при зареждане.

Минимизиране на целия HTML код, може да бъде осъществено с помощта на подходящ плъгин или скрипт, в зависимост от платформата, която Вашия сайт използва. Функцията на скрипта е да компресира HTML кода, като премахне ненужите празни интервали в него.

Асинхронно зареждане за CSS и JS файлове

След като комбинирате и минимизирате някои от файловете, можете също и да оптимизирате начина, по който те се зареждат.

CSS и JavaScript файлове могат да бъдат заредени по два различни начина: синхронно или асинхронно.

Ако тези файлове се зареждат синхронно, то те се зареждат един по един, по реда, в който се показват на страницата. Ако файловете се зареждат асинхронно, то те ще се заредят едновременно.

Асинхронното зареждането на файлове може да ускори сайта Ви, тъй като браузърът зарежда страницата отгоре надолу. Когато се стигне до CSS или JavaScript файл, който не е асинхронен, зареждането на други елементи от страницата спира, докато не се зареди изцяло съответния CSS или JavaScript файл. Ако въпросният файл е асинхронен, браузърът може да продължи да зарежда и други елементи от страницата по едно и също време.

Пример: <script type="text/javascript" async="async" src=""></script>

Оптимизиране и комбиниране на изображенията в сайта

Броят и размерът на изображенията в сайта също оказват влияние върху скоростта на зареждането му. Ако в някоя страница от сайта имате изображение с голям размер, това може да забави времето за зареждането й. Пълната оптимизация на изображенията в сайта може да бъде доста трудна, тъй като се предполага, че вече имате голям брой качени изображения, които трябва да обработите.

Как да оптимизирате вашите изображения?

Намалете бялото пространство около изображенията. Изрежете Вашите изображения, за да премахнете празно пространство в тях.
Използвайте правилни файлови image формати. Ако имате икони или графики, които нямат много цветове, ползвайте image формат като GIF и запазете файла с по-малко количество цветове. Ако изображението е с повече цветове, може да използвате файловия формат JPG, за да запазите Вашето изображение, като може да намалите качеството му до определен приемлив за Вас процент.
Запазете Вашите изображения в правилните размери. Не използвате HTML или CSS за преоразмеряване на изображенията.
За да промените размера на изображенията си, ще трябва да използвате програма за изображения – Photoshop, Illustrator и др.
Ако ви е трудно да боравите с тези програми, може да използвате онлайн SEO image инструмент за оразмеряване и компресиране на изображения, който може да потърсите в Google.

Инструментът PageSpeed Insights на Google ви улеснява максимално в това отношение, като показва, кои изображения в сайта ви трябва да бъдат оптимизирани и в същото време, ви предлага да изтеглите готовите оптимизирани варианти.

Ако статичните изображения в сайта Ви са прекалено много на брой, бихте могли да ги комбинирате посредством CSS sprites. Повече за това, как да използвате CSS sprites, може да прочетете тук:

Lazy Loading зареждане на изображения

В буквален превод, Lazy Loading е мързеливо зареждане. Функцията на този скрипт е да отложи инициализирането и зареждането на елемент от сайта до точката на видимост. Т.е. ако използвате Lazy Loading, ще се заредят само тези изображения, които са видими в момента на разлистване и скролване. Това ще ускори значително скоростта на сайта, тъй като не се налага да бъдат заредени първоначално всички изображения наведнъж.

GZIP компресия

Какво представлява GZIP компресията?

При зареждане на Вашия сайт, сървърът трябва да предостави всички нужни файлове и данни от сайта, за изтегляне от браузера.
Колкото по-голям е размера на тези файлове, толкова по-бавно те ще се заредят от браузъра.
Функцията на Gzip е да компресира тези файлове, преди да ги изпрати до браузъра. Това може да намали размера на страницата до 70% и да ускори значително зареждането на сайта.

Кеширане на браузъра – ExpiresActive

Когато даден потребител отвори Вашия сайт за пръв път, браузърът ще изпълни всички HTTP заявки за изтегляне на цялото съдържание на сайта. С Expire Headers можете да кеширате тези данни за определен период от време. Така при повторно отваряне на сайта, от същия браузер, в рамките на този период на кеширане, съдържанието ще се зареди от кеш паметта на браузера, вместо всеки път да бъде подавана заявка и очакване на отговор от сървъра. Това означава, че броят на данните, които браузърът трябва да изтегли, ще бъде по-малък и ще бъдат направени по-малко заявки към сървъра, в резултат на което ще се намали времето за зареждане на съответната страница.

PHP версия на хостинга

Последната PHP7 версия предлага повече реални предимства, в сравнение с по-старите PHP версии.
По-бързото зареждане е от полза за посетителите на сайта, както и за класирането му в Google търсачката.
PHP7 използва по-малко памет, което е особено полезно за мобилни устройства.
Разрешава повече едновременни връзки, до два пъти повече заявки в секунда.

HTTPS криптирана връзка за домейна

Използвайте SSL сертификат с HTTPS протокол за домейна. Това ще спомогне индексирането на сайта в търсачките. Повечето хостинг доставчици предлагат безплатен SSL сертификат и HTTP/2 поддръжка. HTTPS протоколът намалява броя връзки, направени към сървъра и това ще ускори зареждането на Вашия сайт. Какво е SSL сертификат и HTTPS протокол?