Изработка на уеб сайтове

Портфолио - SavovDesign

10 стъпки за по-бързо зареждане на уеб сайт

По-бърза скорост за зареждане на сайт

„Ако уеб сайтът ви, кара клиентите да чакат, то парите им ще накарат и вас да чакате.“

Важна ли е скоростта на зареждане на вашия сайт?

Само 1 секунда забавяне на скоростта за зареждане, би довело до 11% по-малко преглеждания на страниците в сайта, 16% по-ниска удовлетвореност на потребителя и 7% загуба на реализации.

Нормалното зареждане на уеб сайт е около 3 секунди. Няколко допълнителни секунди по-бавно зареждане на вашия сайт, могат да окажат пагубно влияние върху възможността да ангажирате посетители и да реализирате продажби. Това означава, че по-бързата скорост на зареждане на сайта е от съществено значение, както за по-добро класиране в Google и по-добра SEO оптимизация на сайта, така и за неговите потребители, търсещи информация или предложени продукти.

Подобряването на скоростта за зареждане на уеб сайт е сложен процес, засягащ главно оптимизацията на сайта, конфигурирането на мрежата и някои хостинг настройки.

Тест на скорост за зареждане на вашия сайт

Предлагам ви 2 инструмента, с помощта на които може да тествате скоростта на вашия сайт. Всеки от инструментите, показва скоростта на зареждане на сайта и предлага възможни решения за оптимизиране на елементите, които забавят зареждането му.

GTMetrix
PageSpeedInsights

Как да ускорите зареждането на вашия уеб сайт? 10 стъпки за по-бърза скорост на сайт

1. Избор на бърз и надежден хостинг.

Главен фактор за по-бърз уеб сайт е изборът на добър и подходящ хостинг, който да предлага добри ресурси и характеристики, включващи високо ниво на защита, резервни бекъпи на сайта, инструменти за оптимизация, избор на PHP версия, PHP настройки и др.

2. Ограничете броя на плъгините в сайта.

Деинсталирайте всички изключени плъгини в сайта и ограничете по възможност броя на работещите такива.
Големият брой плъгини е една от основните причини за по-бавно зареждане на сайта, тъй като повечето от тях създават допълнителни файлове за обработване и зареждане, които натоварват работата на сървъра. Имайте предвид това, че колкото повече плъгини използвате във вашия сайт, толкова повече ще се увеличи броя на JS и CSS файловете в сайта.

3. Минимизиране и комбиниране на JS, CSS и HTML файлове.

Големият брой JS и CSS файлове увеличава броя на заявките, които сайтът ви прави всеки път, когато бъде зареден.

Ако имате прекалено много JS и CSS файлове, можете да намалите този брой, като ги минимизирате и комбинирате. Това намалява размера на всеки файл, както и общия брой файлове.

Минимизирането на файла представлява премахване на ненужното форматиране – интервал, нов ред и код, като по този начин компресира файла и намалява неговия размер, което от своя страна ускорява зареждането му.

Онлайн инструменти за минимизиране на CSS и JS файлове:

CSS compressor
JS compressor

Комбинирането на файлове е точно, както звучи. Ако сайтът ви зарежда няколко CSS или JavaScript файла, можете да ги комбинирате в едно, като по този начин ще намалите броя на заявките при зареждане.

Минимизиране на целия HTML код, може да бъде осъществено с помощта на подходящ плъгин, в зависимост от платформата, която вашия сайт използва.

4. Използвайте асинхронно зареждане за CSS и JS файлове.

След като комбинирате и минимизирате някои от файловете, можете също и да оптимизирате начина, по който те се зареждат.

CSS и JavaScript файлове могат да бъдат заредени по два различни начина: синхронно или асинхронно.

Ако тези файлове се зареждат синхронно, то те се зареждат един по един, по реда, в който се показват на страницата. Ако файловете се зареждат асинхронно, то те ще се заредят едновременно.

Асинхронното зареждането на файлове може да ускори сайта ви, тъй като браузър зарежда страницата отгоре надолу. Когато се стигне до CSS или JavaScript файл, който не е асинхронен, зареждането на други елементи от страницата спира, докато не се зареди изцяло съответния CSS или JavaScript файл. Ако въпросният файл е асинхронен, браузърът може да продължи да зарежда и други елементи от страницата по едно и също време.

Пример: <script type="text/javascript" async="async" src=""></script>

5. Оптимизиране и комбиниране на изображенията в сайта.

Броят и размерът на изображенията в сайта също оказват влияние върху скоростта на зареждане. Ако в някоя страница от сайта имате изображение с голям размер, това може да забави времето за зареждане на страницата. Пълната оптимизация на изображенията в сайта може да бъде доста трудна, тъй като се предполага че вече имате голям брой качени изображения, които трябва да обработите.
Как да оптимизирате вашите изображения?
Намалете бялото пространство около изображенията. Изрежете вашите изображения, за да премахнете празно пространство в тях.
Използвайте правилни файлови формати. Ако имате икони или графики, които нямат много цветове, използвайте формат като GIF и запазете файла с по-малко количество цветове. Ако изображението е с повече цветове, използвайте файловия формат JPG, за да запазите вашето изображение, като може да намалите качествотото му до определен приемлив за вас процент.
Запазете вашите изображения в правилните размери. Не използвате HTML или CSS за преоразмеряване на изображенията.
За да промените размера на изображенията си, ще трябва да използвате програма за изображения – Photoshop, Illustrator и др.
Ако ви е трудно да боравите с тези програми, може да използвате онлайн инструмент за оразмеряване и компресиране на изображения, който може да потърсите в Гугъл.

Инструменът GTMetrix ви улеснява максимално в това отношение, като показва, кои изображения в сайта ви трябва да бъдат оптимизирани и в същото време, ви предлага да изтеглите готовите оптимизирани варианти.

Ако статичните изображения в сайта ви са прекалено много на брой, бихте могли да ги комбинирате посредством CSS sprites. Повече за това, как да използвате CSS sprites, може да прочетете тук:

Combine images CSS sprites

6. Активирайте Lazy Loading зареждане на изображения.

В буквален превод, Lazy Loading е мързеливо зареждане. Функцията на този скрипт е да отложи инициализирането и зареждането на елемент от сайта до точката на видимост. Т.е. ако използвате Lazy Loading за изображения, ще се заредят само тези изображения, които са видими в момента на разлистване и скролване. Това ще ускори зачително зареждането на сайта, тъй като не се налага да бъдат заредени първоначално всички изображения наведнъж.

7. Използвайте GZIP компресия.

Какво представлява GZIP компресията?
При зареждане на вашия сайт, сървърът трябва да предостави всички нужни файлове от сайта, за изтегляне от браузера.
Колкото по-голям е размера на тези файлове, толкова по-бавно те ще се заредят от браузъра.
Функцията на Gzip е да компресира тези файлове, преди да ги изпрати до браузъра. Това може да намали размера на страницата до 70% и да ускори значително зареждането на сайта.

8. Включете кеширането на браузъра ExpiresActive.

Когато даден потребител отвори вашия сайт за пръв път, браузърът ще изпълни всички HTTP заявки за изтегляне на цялото съдържание на сайта. С Expire Headers можете да кеширате това съдържание за определен период от време. Така при повторно отваряне на сайта, от същия браузер, в рамките на този период на кеширане, съдържанието ще се зареди от кеш паметта на браузера, вместо всеки път да бъде подавана заявка към сървъра. Това означава, че броят на данните, които браузърът трябва да изтегли, ще бъде по-малък и ще бъдат направени по-малко заявки към сървъра, в резултат на което ще се намали времето за зареждане на страницата.

9. Преминете към последната PHP7 версия.

PHP7 повече реални предимства за вашия уеб сайт, в сравнение с по-старите PHP версии.

По-бърза скорост на зареждане, което е от полза за посетителите на вашия сайт, както и за класирането му в търсачката.
Използване на по-малко памет, което е особено полезно за мобилни устройства.
Разрешава повече едновременни връзки, до два пъти повече заявки в секунда.

10. Използвайте HTTPS криптирана връзка за домейна.

Използвайте SSL сертификат с HTTPS протокол за домейна на вашия сайт. Това ще спомогне индексирането на сайта в търсачките. Повечето хостинг доставчици предлагат безплатен SSL сертификат и HTTP/2 поддръжка. HTTPS протоколът намалява броя връзки, направени към сървъра и това ще ускори зареждането на вашия сайт. Какво е SSL сертификат и HTTPS протокол?


Етикети на публикацията: SEO оптимизация зареждане на уеб сайт индексиране на сайт в гугъл скорост на зареждане на сайт

10 стъпки за по-бързо зареждане на уеб сайт
7 / 5.00 / 98%

Още публикации от блога

HTML5 семантични елементи и значението им за SEO

HTML5 семантични елементи и значението им за SEO

Какво е HTML5 семантика? Нови семантични елементи в HTML5 за по-добра достъпност и тяхното значение за SEO.

Как да изберете подходяща оферта за изработване на вашия сайт?

Как да изберете подходяща оферта за изработване на вашия сайт?

Предварително изготвени оферти за изработване на уеб сайт от SavovDesign. Какво трябва да знаете, при избор на оферта.

Какво е SSL сертификат и HTTPS протокол и каква е ползата му за SEO?

Какво е SSL сертификат и HTTPS протокол и каква е ползата му за SEO?

SSL сертификат и HTTPS протокол на домейна за по-добра SEO оптимизация на вашия сайт. Какво е SSL сертификат и HTTPS протокол?

5 причини за разликите между SERP позициите на Google и тези в резултатите от търсене

5 причини за разликите между SERP позициите на Google и тези в резултатите

Защо позицията на вашия сайт в SERP на Google е различна от тази в резултатите от търсене?

Етапи при изработка на уеб сайт

Етапи при изработка на уеб сайт

Процедурата при изработване на уеб сайт включва няколко основни етапа и стъпки, които трябва да бъдат задължително спазени.

Какво е изработка на мобилна версия за сайт ?

Какво е изработка на мобилна версия за сайт ?

Мобилната версия на уеб сайт представлява олекотена, адаптирана и оптимизирана за мобилната среда, версия на сайта.

Какво е изработка на адаптивен дизайн за сайт ?

Какво е изработка на адаптивен дизайн за сайт ?

Изработката на адаптивен дизайн на сайт включва стилна, визуална и гъвкава подредба на елементи, подходяща за всички настолни или

Промяна в структурата и дизайна на базовия сайт за обяви

Промяна в структурата и дизайна на базовия сайт за обяви

Частична промяна в структурата и обновяване на дизайна за базовия вариант на сайт за обяви. Вграждане на допълнителни рекламни