Разлики в SERP и резултатите от търсене

Защо позицията на Вашия сайт в SERP на Google е различна от тази в резултатите от търсене?

Има няколко причини, поради които реалната позиция на вашия уеб сайт се различава от тази в резултатите на търсачката. В тази статия ще опиша причините за това и ще ви покажа, как да проверите реалната позиция на вашия уеб сайт.

5 причини за разликите между SERP и Google резултатите

Кои са 5-те причини за разликите между SERP позициите и резултатите от търсене в Google търсачката?

Персонализирани резултати от търсенето

Google проследява онлайн търсенията на своите потребители и показва различни резултати за различните потребители. Когато натиснете бутона за търсене, Google ще използва информация от историята на вашите търсения, за да създаде персонализиран SERP. Той включва следните фактори:

– Кои уеб сайтове сте посетили;

– Колко време сте се задържали на тези сайтове;

– Какво сте търсили преди това;

– Какво е сегашното ви местоположение;

Вашите персонализирани резултати зависят до голяма степен от факторите, изброени по-горе, и тъй като тези фактори са уникални за всеки потребител, резултатите от търсенето може да са различни за различните потребители.

Ако искате да запазите резултатите от търсенето си „чисти“, можете да деактивирате персонализираното търсене, като промените настройките на търсачката.

Отворете google.com/preferences и изберете опцията „Да не се използват частни резултати“.

Друг вариант е да почистите кеша на браузера и да използвате режим „инкогнито“, така търсачката също няма да покаже вашите персонализирани резултати.

Регион за търсене

Търсачката показва различни резултати в зависимост от настоящото ви местоположение. IP адресът обикновено се използва за определяне на вашия регион и ако настройките на региона не съвпадат, може да получите различни резултати.

Как да проверите настройките за региона?

Ако използвате браузър Chrome, потърсете нещо в Google и преминете към най-долната част на страницата, където може да видите вашият регион.

Ако регионът не е показан правилно, можете да опитате да опресните страницата или да кликнете върху „Използване на точното местоположение“.

За да получите резултати от търсенето за регион, различен от местоположението ви, можете да използвате инструмента за предварителен преглед на рекламите на Google: https://adwords.google.com/apt/AdPreview

Можете да настроите местоположението, което искате, и да видите резултатите от това място, за желаната от вас ключова дума.

Филтри за търсене

Всеки потребител може да настрои търсачката, така че да се показват само резултатите от търсенето, които отговарят на определени критерии. Например можете да ограничите резултатите от търсенето по дата и час, език или държава.

Ако използвате някой от тези филтри, резултатите от вашето търсене очевидно ще се различават от реалните резултати.

За да добавите или премахнете филтър, кликнете върху бутона „Инструменти“ над резултатите от търсенето и използвайте падащите менюта, за да зададете параметри за търсене.

Граматични грешки

Търсачката е доста добра в разпознаването на различни видове граматични грешки и обикновено показва резултати за правилната форма на заявката. Понякога обаче потребителите игнорират известията от търсачката или въвеждат ключова дума, която търсещата машина не разпознава, като грешка или е възможно и двете версии да са верни.

Когато проверявате ръчно резултатите в SERP, трябва да сте сигурни, че сте написали правилно ключовата дума.

Актуализации на SERP

Базите данни на търсачката се актуализират постоянно. Възможно е да има разлика във времето между вашата проверка, актуализирането на услугата за проследяване на ранг и актуализацията на търсещата машина. Този проблем е особено разпространен в новините, където позициите за ключова дума се променят с часове.