Изработка на уеб сайтове

Портфолио - SavovDesign

HTML5 семантични елементи и значението им за SEO

Семантично, правилно изграденият уеб сайт или дадена целева страница от сайта, с всички спазени HTML5 правила и указания в кода, може да окаже допълнително влияние върху класирането на сайта в търсачката. Една от основните причини, поради която това е важно, е да се подобри достъпността на уеб сайта, основно за хора с увреждания. Например, всеки незрящ човек, използващ екранен четец, има необходимост от възможността да се придвижи до различни секции на страницата с определено съдържание в тях, вместо да изчита нейното цяло съдържание, от началото до края. Използването на правилните маркери (h1, h2, h3…) във всяка секция, прави това още по-лесно. Потребителят може да прослуша всички заглавия на секциите, след което да прецени и да се спре на тази част от страницата, която е интересна за него, ако разбира се има такива.

HTML5 семантика за по-добра достъпност и SEO оптимизация

Какво е HTML5 семантика и кои са по-известните HTML5 семантични елементи. Как да ги използваме в процеса на изработка на уеб сайт и какво е тяхното значение и влияние относно SEO оптимизацията на сайта.

Какво е HTML5?

HTML5 е последния проект на HyperText Markup Language, в който са добавени няколко нови HTML семантични елементи и правила, способстващи за по-добра достъпност и по-точно индексиране и определяне съдържанието на уеб страницата, от търсачките. HTML5 е най-новата версия на HTML – Интернет стандарт, на базата на който се осъществява изработването на всеки уеб сайт.

Какво е значението на HTML5 за SEO?

Стандартните HTML заглавни тагове – h1, h2, h3 и т.н. в кода на уеб страницата, формират базата на нейното SEO. Търсачките използват тези маркери, за да разберат по-добре, какво представлява съдържанието на съответната страница. Оптимизирането на тези тагове е основна SEO практика за подобряване на класирането в резултатите от търсене. Освен тези заглавни маркери, HTML5 предоставя няколко нови семантични елемента, които също може да бъдат използвани в процеса на оптимизирането на уеб сайта.

Какво е семантичен елемент?

Всеки от HTML семантичните елементи има свое специфично предназначение. Например тагът <h1> е семантичен елемент, който съобщава на ботовете на Google и други търсачки, че затвореното съдържание в маркера е най-значимото заглавие, съдържащо се в HTML документа или в съответната секция от сайта. Тагът <div>, от друга страна, е несемантичен елемент, тъй като той само указва разделяне в HTML документа и не дава информация на търсачаката, за значението и определянето на съдържанието в рамките на маркера.

Кои са новите семантични маркери в HTML5?

Издаването на HTML5 доведе до появата на някои нови семантични маркера, които предоставят още по-точна информация за ботовете на търсачките, по отношение на съдържанието в уеб страницата. Някои от по-важните, нови HTML5 семантични елементи и тяхното значение по отношение на SEO оптимизация:

<article> : Този елемент улеснява маркирането на нови публикации и статии в блогове или новинарски уеб сайтове. Този маркер може да придаде по-голяма тежест за търсачките, на съдържанието в него. Също така спомага за по-добър и изчистен HTML код, като намалява необходимостта от използването на маркерите <div>.

<section> : Съдържанието в сайта обикновено е разделено на различни секции, като по този начин потребителите, най-вече тези с увреждания, ще намират по-лесно това, което търсят. Маркерът <section> може да бъде използван в случаите, когато е необходимо уточняване на тези раздели и подраздели със съдържание.

<header> : Маркерът <header> може да се използва за определяне и фиксиране на заглавката в уеб страницата, да съдържа лого, навигационно меню и други елементи. Също така, този маркер може да се използва и за обозначаване на заглавната част на страница и да съдържа <h1> маркер, навигационни връзки и друг подходящ текст.

<footer> : Въпреки че не е толкова полезен, маркерът <footer> също предлага някои SEO предимства, тъй като може да бъде използван за определяне на съдържанието в долната част на уеб сайта, като например име на автор, информация за авторски права, декларация за поверителност, контактна информация, полезни връзки и др.

<nav> : Навигацията несъмнено е един от най-важните аспекти на даден уеб сайт. Маркерът <nav> може да се използва, за да се уточнят вътрешните връзки в сайта, както тези от главната навигация, така и други връзки за странициране на публикации.

<video> : Този маркер е един от най-полезните нови маркери, тъй като позволява съвместимост между различни браузъри, по отношение на визулаизиране на видеоклипове, без да се налага използването на Flash. HTML5 също така дава възможност за включване на допълнителна информация за видеоклипа.

<aside> : Етикетът <aside> може да послужи като маркер на раздел, в който е поместено вторично съдържание от сайта. Този елемент е подходящ за маркиране на странична лента или секция под основната статия.

Това ще спомогне ли за по-добро класиране на уеб сайта?

Отговорите на този въпрос са доста противоречиви. Има малко публикувани казуси или официални потвърждения от страна на Google, че ако уеб сайтът притежава правителен, семантичен HTML5 код, това ще повлияе за неговото по-добро класиране в резултатите от търсене или ще създаде по-добра експозиция от обществени търсения. Все пак е добре да се изтъкне факта, че колкото повече семантични подробности предоставя един уеб сайт на ботовете, толкова по-добре търсачките ще могат да разберат и индексират съдържанието му. За това, може да бъдете убедени, че правилното използване на HTML5 семантични елементи със сигурност би било полезно за вашето съдържание и би направило сайта по-достъпен, като цяло. Все пак не забравяйте, че водещ параметър за по-добра SEO оптимизация е богатото и уникално съдържание в сайта.


Етикети на публикацията: Google Seo html5 семантика SEO оптимизация изработване на уеб сайт

HTML5 семантични елементи и значението им за SEO
1 / 5.00 / 95%

Още публикации от блога

Как да изберете подходяща оферта за изработване на вашия сайт?

Как да изберете подходяща оферта за изработване на вашия сайт?

Предварително изготвени оферти за изработване на уеб сайт от SavovDesign. Какво трябва да знаете, при избор на оферта.

Какво е SSL сертификат и HTTPS протокол и каква е ползата му за SEO?

Какво е SSL сертификат и HTTPS протокол и каква е ползата му за SEO?

SSL сертификат и HTTPS протокол на домейна за по-добра SEO оптимизация на вашия сайт. Какво е SSL сертификат и HTTPS протокол?

5 причини за разликите между SERP позициите на Google и тези в резултатите от търсене

5 причини за разликите между SERP позициите на Google и тези в резултатите

Защо позицията на вашия сайт в SERP на Google е различна от тази в резултатите от търсене?

10 стъпки за по-бързо зареждане на уеб сайт

10 стъпки за по-бързо зареждане на уеб сайт

Важна ли е скоростта на зареждане на вашия уеб сайт? 10 стъпки за по-бързо зареждане на уеб сайт.

Етапи при изработка на уеб сайт

Етапи при изработка на уеб сайт

Процедурата при изработване на уеб сайт включва няколко основни етапа и стъпки, които трябва да бъдат задължително спазени.

Какво е изработка на мобилна версия за сайт ?

Какво е изработка на мобилна версия за сайт ?

Мобилната версия на уеб сайт представлява олекотена, адаптирана и оптимизирана за мобилната среда, версия на сайта.

Какво е изработка на адаптивен дизайн за сайт ?

Какво е изработка на адаптивен дизайн за сайт ?

Изработката на адаптивен дизайн на сайт включва стилна, визуална и гъвкава подредба на елементи, подходяща за всички настолни или

Промяна в структурата и дизайна на базовия сайт за обяви

Промяна в структурата и дизайна на базовия сайт за обяви

Частична промяна в структурата и обновяване на дизайна за базовия вариант на сайт за обяви. Вграждане на допълнителни рекламни