Избор на име на домейн – SavovDesign

Домейн на уеб сайт се нарича адресът, който се изписва в адресното поле на браузера, за да се зареди съответния сайт. Името на домейна се вижда непосредствено след символите http:// в адрес бара на браузера, както в началната страница на съответния сайт, така и във всички негови вътрешни страници. Например, линкът на този сайт е https://savovdesign.com а домейнът е savovdesign.com. Линкът на тази страница от сайта е https://savovdesign.com/izbor-na-ime-na-domein-savovdesign, както се вижда домейнът savovdesign.com присъства и в нея.

Избор на име за домейн на сайт

Задължително всеки уеб сайт трябва да има свой домейн, за това първата стъпка при изработка на сайт е свързана с избора на домейн.

Изборът на подходящ домейн за уеб сайт на пръв поглед изглежда елементарна задача. Но още при първата проверка на избраното от Вас име, в повечето случаи се оказва така, че то вече е заето или пък е свободно, но не и с разширението, което на Вас ви е необходимо.

Трябва да знаете, че домейнът е името на Вашия сайт и е първото нещо, което посетителите в сайта виждат и запомнят, за това при изборът на подходящ домейн за Вашия уеб сайт е необходимо да отделите малко повече време, тъй като неговата евентуална промяна на по-късен етап не е за предпочитане, по простата причина, че ако сайтът Ви е вече достатъчно популярен с определено име, неговата промяна ще предизвика загуба на потребители и популярност на сайта.

Съвети и препоръки за избор на домейн на сайт

В тази статия ще си позволя да Ви предложа няколко полезни съвета и препоръки, които се надявам да Ви помогнат и улеснят в избора на домейн име за Вашия сайт.

Какво разширение е най-подходящо за Вашия домейн?

Разширенията за домейн са най-различни, по-известни от които са .com, .net, .info, .org, .biz, .eu и др. Определено най-популярното разширение в интернет за домейн в момента е .com
Повечето потребители запомнят и изписват по подразбиране домейните, с разширение .com. Ако домейнът, който сте избрали е с разширение .com и e свободен за регистрация, си заслужава да се спрете точно на него. Ако той е вече зает, може да се насочите към следващото по известност разширение .net. Разширението .org е предимно за домейни на организации с нестопанска цел. Разширенията .biz, .info и т.н. са по-малко известни и по-малко предпочитани.
Домейните с разширение .eu са предназначени предимно за европейския регион.
Ако прецените, че вашия сайт е насочен изцяло и предимно към българска аудитория, тогава може да изберете домейн с разширение .bg

Какво име да изберете на Вашия домейн?

За предпочитане е името на домейна на Вашия сайт да съдържа най-важната ключова дума, свързана с дейността и тематиката на сайта. В същото време домейнът да е максимално кратък, за да се запомня и изписва лесно. Прекалено дългият домейн ще затрудни запомнянето му и ще предизвика объркване при изписването му в адресното поле на браузера.
Ако желаете да популяризирате Вашата новосъздадена фирма, може да използвате за име на домейн, нейното наименование. А най-добрият вариант е когато в името на фирмата се съдържа важна ключова дума, свързана с нейната дейност.

Предимства и недостатъци за тире в името на домейн

При избор на име на домейн могат да бъдат включени повече от една ключови думи или името на Вашата фирма плюс ключова дума. При регистрирането на домейн е забранено използването на интервал между две думи, за това вариантите в този случай са два, да напишете двете думи слято или да ги разделите с тире. Ако например искаме да регистрираме домейн съчетаващ думите изработка сайт, вариантите за формиране на домейн са следните – „izrabotkasait“ или „izrabotka-sait“. От скоро е възможна и регистрацията на домейни на кирилица, а в този случай вариантите за образуването на въпросния домейн ще са – „изработкасайт“ или „изработка-сайт“. Ако въпросното словосъчетание е вече заето за регистрация, може да направите инверсия на думите и в този случай вариантите ще са – „saitizrabotka“ или „sait-izrabotka“.

Основен недостатък при използването на тире в домейн е, че тиретата се помнят трудно, особено ако са повече от едно и е възможно объркване на целия домейн при изписване или пък, ако домейнът е продиктуван в разговор по телефон. Болшинството от домейните не съдържат тирета и е много вероятно потребителят да пропусне тирето във Вашия домейн при запомнянето и изписването му, а в този случай ще попадне директно на друга интернет страница, което разбира се не е за предпочитане.

Предимството при използването на тире в името на домейн е че търсачките могат по-добре да разграничат двете разделени ключови думи, което оказва влияние на позицията на Вашия сайт в резултатите от търсенето. Разбира се, че за доброто класиране на Вашия сайт в търсачки като Google, Bing, Yahoo и други не бива да се разчита само на доброто име на домейн, а и на други много по-важни фактори, като SEO оптимизация на сайта, богато и уникално съдържание на сайта, връзки към Вашия сайт и др.

Ако тази статия е била полезна за Вас и вече сте направили своя избор на домейн, може да проверите дали този домейн е свободен за регистрация от тук:
Проверка за свободно име на домейн

Какви са основните етапи при изработка на уеб сайт?