Изработка на сайт - SavovDesign

Изработване на сайтове. Уеб дизайн

20 септември 2017 (сряда) 15:47

Домейн име на уеб сайт се нарича адресът, който се изписва в адресното поле на браузера, за да се зареди съответния сайт. Домейнът се вижда непосредствено след символите http:// в адрес бара на браузера, както в началната страница на съответния сайт, така и във всички негови вътрешни страници.
Например, линкът на този сайт е https://savovdesign.com/ а домейнът е savovdesign.com. Линкът на тази страница от сайта е https://savovdesign.com/izbor-na-ime-na-domein-savovdesign, както се вижда домейнът savovdesign.com присъства и в нея.

Задължително всеки уеб сайт трябва да има свой домейн, за това първата стъпка при изработването на сайт е избор на домейн име.

Изборът на подходящ домейн за сайт на пръв поглед изглежда елементарна задача. Но още при първата проверка на избраното от вас име, в повечето случаи се оказва така, че то вече е заето или пък е свободно, но не и с разширението, което на вас ви е необходимо.

Трябва да знаете, че домейнът е името на вашия сайт и е първото нещо, което посетителите в сайта виждат и запомнят, за това при изборът на най-точен домейн за вашия уеб сайт е необходимо да отделите малко повече време, тъй като неговата смяна в по-късен етап не е за предпочитане, по простата причина че ако сайтът ви е вече достатъчно популярен с определено име, неговата промяна ще предизвика загуба на потребители и популярност на сайта.

Избор на име за домейн на сайт

В тази статия ще си позволя да ви предложа няколко съвета и препоръки, които се надявам да ви помогнат и улеснят в избора на домейн име за вашия сайт.

Какво разширение е най-подходящо за вашия домейн?

Разширенията за домейн са най-различни, по-известни от които са .com, .net, .info, .org, .biz, .eu и др. Определено най-популярното разширение в интернет за домейн в момента е .com.
Повечето потребители запомнят и изписват по подразбиране домейните, с разширение .com. Ако домейнът, който сте избрали е с разширение .com и e свободен за регистрация, си заслужава да се спрете точно на него. Ако той е вече зает, може да се насочите към следващото по известност разширение .net. Разширението .org е предимно за домейни на организации с нестопанска цел. Разширенията .biz, .info и т.н. са по-малко известни и по-малко предпочитани.
Домейните с разширение .eu са предназначени предимно за европейския пазар.
Ако прецените, че вашия сайт е насочен изцяло и предимно към българска аудитория, тогава може да изберете домейн с разширение .bg.

Какво име да изберете на вашия домейн?

За предпочитане е името на домейна на вашия сайт да съдържа най-важната ключова дума, свързана с дейността и тематиката на сайта. В същото време домейнът да е максимално кратък, за да се запомня и изписва лесно. Прекалено дългият домейн ще затрудни запомнянето му и ще предизвика объркване при изписването му в адресното поле на браузера.
Ако желаете да популяризирате вашата новосъздадена фирма, може да използвате за име на домейн нейното наименование. А най-добрият вариант е когато в името на фирмата се съдържа важна ключова дума, свързана с нейната дейност.

Предимства и недостатъци при използването на тире в името на домейн.

При избор на име на домейн могат да бъдат включени повече от една ключови думи или името на вашата фирма плюс ключова дума. При регистрирането на домейн е забранено използването на интервал между две думи, за това вариантите в този случай са два, да напишете двете думи слято или да ги разделите с тире. Ако например искаме да регистрираме домейн съчетаващ думите изработка сайт, вариантите за формиране на домейн са следните – izrabotkasait или izrabotka-sait. От скоро е възможна и регистрацията на домейни на кирилица, а в този случай вариантите за образуването на въпросния домейн ще са – изработкасайт или изработка-сайт. Ако въпросното словосъчетание е вече заето за регистрация, може да направите инверсия на думите и в този случай вариантите ще са – saitizrabotka или sait-izrabotka.

Основен недостатък при използването на тире в домейн е че тиретата се помнят трудно, особено ако са повече от едно и е възможно объркване на целия домейн при изписване или пък ако домейнът е продиктуван в разговор по телефон. Болшинството от домейните не съдържат тирета и е много вероятно потребителят да пропусне тирето във вашия домейн при запомнянето и изписването му, а в този случай ще попадне директно на друга интернет страница, което разбира се не е за предпочитане.

Предимството при използването на тире в името на домейн е че търсачките могат по-добре да разграничат двете разделени ключови думи, което оказва влияние на позицията на вашия сайт в резултатите от търсенето. Разбира се, че за доброто класиране на вашия сайт в търсачки като Google, Bing, Yahoo и други не бива да се разчита само на доброто име на домейн, а и на други много по-важни фактори, като SEO оптимизация на сайта, богато и уникално съдържание на сайта, връзки към вашия сайт и др.

Ако тази статия е била полезна за вас и вече сте направили своя избор на домейн, може да проверите дали този домейн е свободен за регистрация от тук:
Проверка за свободно име на домейн

Какви са основните етапи при изработка на уеб сайт?


Етикети на публикацията: , , , , , , , , , , , , , ,

Подобни публикации: Какво е изработка на мобилна версия на сайт ?, Директории за добавяне на нови сайтове, Класиране на сайт в Гугъл по ключова дума, Cufon Font Replacement, Какво е изработка на уеб дизайн на сайт?, Изглед на вашия сайт от мобилен телефон, На кое място реално се класира сайта ни в Google, Защо ми е необходим уеб сайт?,
15 юни 2014
Избор на име на домейн – SavovDesign
2 / 4.50 / 90%

SavovDesign - услуги

  • Изработване на динамичен уебсайт
  • Създаване на адаптивен респонсив дизайн
  • Изграждане на онлайн магазин
  • Направа на уебсайт за недвижими имоти
  • Изработване на уебсайт за обяви
  • Изработка на топ класация на сайтове
  • Изграждане на представителна уеб страница
  • Изготвяне на мобилна версия за уебсайт
  • Вграждане на система за SMS разплащания

Избрани, изработени сайтове

Портфолио с избрани, изработени сайтове.
Изработка на сайт на Ен Ви Ем Консулт – ВарнаИзработване на онлайн магазин на Игниа БГСайт на детска борса WANEXДетски образователен център ВЪЛШЕБСТВО – Динамичен сайтИзработка на динамичен сайт на Детски център Мечта, ВарнаИзработка на онлайн магазин на Ен Ви Ем Консулт – системи за сигурностИзработване на уеб сайт на хотел ПрометейИзработка на динамичен сайт на Борислав АнгелиновИзработка на динамичен уеб сайт E-TEMI.COM София

За контакти с мен

SavovDesign предлага израбока на уеб сайтове и уеб услуги за клиенти от цяла България и чужбина!
Адрес: София, Пловдив, Варна, Бургас...
Телефон: 0899 404695
E-mail:
Skype: slavi_savov69
Комуникацията се извършва по телефон, скайп или имейл!