Какво е домейн и как да го изберете?

Какво представлява домейна на сайта? Съвети и препоръки за избор на подходящ домейн, от SavovDesign.

Какво представлява домейнът?

Домейн на уеб сайт се нарича адресът, който се изписва в адресното поле на браузера, за да се зареди съответния сайт. Името на домейна се вижда непосредствено след символите https:// (http://) в адрес бара на браузера, както в началната страница на сайта, така и във всички негови вътрешни страници. Например, линкът на този сайт е https://savovdesign.com а домейнът е savovdesign.com. Линкът на тази страница от сайта е https://savovdesign.com/izbor-na-ime-na-domein-savovdesign, както се вижда домейнът savovdesign.com присъства и в нея.

Задължително всеки уебсайт трябва да има свой домейн и хостинг, за това първата стъпка при изработка на сайт е свързана с избирането на домейна и хостинг, към който той да бъде насочен.

Изборът на подходящ домейн на пръв поглед изглежда елементарна задача. Но още при първата проверка на избраното от Вас име, в повечето случаи се оказва така, че то вече е заето или пък е свободно, но не и с разширението, което на Вас ви е необходимо.

Важно е да знаете, че домейнът е името на Вашия сайт и е първото нещо, което посетителите в сайта виждат и запомнят, за това при избиране на правилния домейн за сайта е добре да отделите малко повече време, тъй като неговата евентуална промяна на по-късен етап не е за предпочитане, по простата причина, че ако сайтът Ви е вече достатъчно популярен с определено име, неговата промяна ще предизвика загуба на потребители и популярност.

Съвети и препоръки при избор на домейн

В тази статия ще си позволя да Ви предложа няколко полезни и препоръчителни съвета, които се надявам да Ви помогнат и улеснят в избора на домейн име за Вашия сайт.

Кое разширение е най-подходящо?

Избор на домейн

Разширенията за домейни са най-различни, по-известни от които са .com, .net, .info, .org, .biz, .eu и др. Определено едно от най-популярните разширения в интернет за домейни в момента е .com и е естествено повечето имена от тях да са вече запазени.
Хората запомнят и изписват по подразбиране домейните, с разширение .com. Ако домейнът, който искате е с разширение .com и e свободен за регистрация, си заслужава да се спрете точно на него. Ако той е зает, може да помислите за други възможности и да се насочите към следващото по известност разширение .net. Разширението .org е предимно за домейни на организации с нестопанска цел. Разширения като .biz, .info и т.н. са по-малко известни и по-малко предпочитани.
Домейни с разширение .eu са предназначени предимно за европейския регион.
Ако прецените, че сайтът Ви е насочен изцяло и предимно към българска аудитория, тогава може да изберете домейн с разширение .bg

Какво име да изберете?

За предпочитане е името на домейна на Вашия сайт да съдържа най-важната ключова дума, свързана с дейността и тематиката на сайта. В същото време домейнът трябва да е максимално кратък, за да се запомня и изписва по-лесно. Прекалено дългият домейн ще затрудни запомнянето му и ще предизвика объркване при изписването му в адресното поле на браузера.
Ако желаете да популяризирате Вашата новосъздадена фирма и бизнес, може да използвате за име на домейна нейното наименование. А най-добрият вариант е когато в името на фирмата се съдържа важна ключова дума, свързана с бизнес дейността й.

Предимства и недостатъци за тире в името

В името на домейна могат да бъдат включени повече от една ключови думи или името на Вашата фирма плюс ключова дума. Едно от правилата при регистрирането на домейн забранява използването на празен интервал между думите, за това вариантите в този случай са два, да ги напишете слято или да ги разделите с тире. Ако например искаме да регистрираме домейн, съчетаващ думите „име на домейн“, вариантите за формиране на домейна са следните – „imenadomein“ или „ime-na-domein“. От скоро е възможна и регистрацията на домейни на кирилица, а в този случай вариантите за образуването на въпросния домейн ще са – „именадомейн“ или „име-на-домейн“. Ако въпросното словосъчетание е вече заето за регистрация, може да направите инверсия на думите и в този случай вариантите ще са – „domeinime“ или „domein-ime“. Също така бихте могли да изпишете думите в домейна и на английски език – „domainname“ или „domain-name“. Предполагам Ви прави впечатление сливането на думите и изписването на латиница за български думи в името на домейна. Това не е притеснително, ботовете на Google са достъчно „умни“ за да разчетат смисъла на сляти или разделени думи с тире на латиница.

Основен недостатък при използването на тире в домейна е, че тиретата се помнят трудно, особено ако са повече от едно и е възможно объркване на целия домейн при изписване или пък, ако домейнът е продиктуван в телефонен разговор. Болшинството от домейните не съдържат тирета и е много вероятно потребителят да пропусне тирето във Вашия домейн при запомнянето и изписването му, а в този случай ще попадне директно на друга интернет страница, което разбира се не е за предпочитане.

Предимството при използването на тире в името на домейна, е че търсачките могат по-добре да разграничат двете разделени ключови думи, което оказва влияние на позицията на Вашия сайт в резултатите от търсенето. Разбира се, че за доброто класиране на сайта в търсачки като Google, Bing, Yahoo и други не бива да се разчита само на доброто име на домейна, а и на други много по-важни фактори, като SEO оптимизация, качествено и уникално съдържание, качествени обратни връзки (backlinks) и др.

Ако тази статия е била полезна за Вас и вече сте направили своя избор на домейн, може да проверите дали този домейн е свободен за регистрация от тук:

Проверка за свободно име на домейн

SavovDesign ви предлага няколко предварително изготвени оферти и пакети за изработване на сайтове, които включват безплатен хостинг и безплатен домейн с SSL сертификат, за период от 12 месеца.

Оферти за изработване на сайтове