Изработка на уеб сайтове

Портфолио - SavovDesign

Избор на име на домейн – SavovDesign

Домейн на уеб сайт се нарича адресът, който се изписва в адресното поле на браузера, за да се зареди съответния сайт. Името на домейна се вижда непосредствено след символите http:// в адрес бара на браузера, както в началната страница на съответния сайт, така и във всички негови вътрешни страници.
Например, линкът на този сайт е https://savovdesign.com/ а домейнът е savovdesign.com. Линкът на тази страница от сайта е https://savovdesign.com/izbor-na-ime-na-domein-savovdesign, както се вижда домейнът savovdesign.com присъства и в нея.

Задължително всеки уеб сайт трябва да има свой домейн, за това първата стъпка при изработка на сайт е свързана с избора на домейн.

Изборът на подходящ домейн за сайт на пръв поглед изглежда елементарна задача. Но още при първата проверка на избраното от вас име, в повечето случаи се оказва така, че то вече е заето или пък е свободно, но не и с разширението, което на вас ви е необходимо.

Трябва да знаете, че домейнът е името на вашия сайт и е първото нещо, което посетителите в сайта виждат и запомнят, за това при изборът на най-точен домейн за вашия уеб сайт е необходимо да отделите малко повече време, тъй като неговата смяна в по-късен етап не е за предпочитане, по простата причина че ако сайтът ви е вече достатъчно популярен с определено име, неговата промяна ще предизвика загуба на потребители и популярност на сайта.

Избор на име за домейн на сайт

Съвети и препоръки за избор на домейн на вашия сайт

В тази статия ще си позволя да ви предложа няколко съвета и препоръки, които се надявам да ви помогнат и улеснят в избора на домейн име за вашия сайт.

Какво разширение е най-подходящо за вашия домейн?

Разширенията за домейн са най-различни, по-известни от които са .com, .net, .info, .org, .biz, .eu и др. Определено най-популярното разширение в интернет за домейн в момента е .com
Повечето потребители запомнят и изписват по подразбиране домейните, с разширение .com. Ако домейнът, който сте избрали е с разширение .com и e свободен за регистрация, си заслужава да се спрете точно на него. Ако той е вече зает, може да се насочите към следващото по известност разширение .net. Разширението .org е предимно за домейни на организации с нестопанска цел. Разширенията .biz, .info и т.н. са по-малко известни и по-малко предпочитани.
Домейните с разширение .eu са предназначени предимно за европейския пазар.
Ако прецените, че вашия сайт е насочен изцяло и предимно към българска аудитория, тогава може да изберете домейн с разширение .bg

Какво име да изберете на вашия домейн?

За предпочитане е името на домейна на вашия сайт да съдържа най-важната ключова дума, свързана с дейността и тематиката на сайта. В същото време домейнът да е максимално кратък, за да се запомня и изписва лесно. Прекалено дългият домейн ще затрудни запомнянето му и ще предизвика объркване при изписването му в адресното поле на браузера.
Ако желаете да популяризирате вашата новосъздадена фирма, може да използвате за име на домейн нейното наименование. А най-добрият вариант е когато в името на фирмата се съдържа важна ключова дума, свързана с нейната дейност.

Предимства и недостатъци при използването на тире в името на домейн.

При избор на име на домейн могат да бъдат включени повече от една ключови думи или името на вашата фирма плюс ключова дума. При регистрирането на домейн е забранено използването на интервал между две думи, за това вариантите в този случай са два, да напишете двете думи слято или да ги разделите с тире. Ако например искаме да регистрираме домейн съчетаващ думите „изработка сайт“, вариантите за формиране на домейн са следните – „izrabotkasait“ или „izrabotka-sait“. От скоро е възможна и регистрацията на домейни на кирилица, а в този случай вариантите за образуването на въпросния домейн ще са – „изработкасайт“ или „изработка-сайт“. Ако въпросното словосъчетание е вече заето за регистрация, може да направите инверсия на думите и в този случай вариантите ще са – „saitizrabotka“ или „sait-izrabotka“.

Основен недостатък при използването на тире в домейн е че тиретата се помнят трудно, особено ако са повече от едно и е възможно объркване на целия домейн при изписване или пък ако домейнът е продиктуван в разговор по телефон. Болшинството от домейните не съдържат тирета и е много вероятно потребителят да пропусне тирето във вашия домейн при запомнянето и изписването му, а в този случай ще попадне директно на друга интернет страница, което разбира се не е за предпочитане.

Предимството при използването на тире в името на домейн е че търсачките могат по-добре да разграничат двете разделени ключови думи, което оказва влияние на позицията на вашия сайт в резултатите от търсенето. Разбира се, че за доброто класиране на вашия сайт в търсачки като Google, Bing, Yahoo и други не бива да се разчита само на доброто име на домейн, а и на други много по-важни фактори, като SEO оптимизация на сайта, богато и уникално съдържание на сайта, връзки към вашия сайт и др.

Ако тази статия е била полезна за вас и вече сте направили своя избор на домейн, може да проверите дали този домейн е свободен за регистрация от тук:
Проверка за свободно име на домейн

Какви са основните етапи при изработка на уеб сайт?


Етикети на публикацията: SEO оптимизация изработване на сайт изработка на динамичен сайт изработка на сайтове инструмент за проверка на домейн сайт изработка

Избор на име на домейн – SavovDesign
2 / 4.50 / 90%

Още публикации от блога

HTML5 семантични елементи и значението им за SEO

HTML5 семантични елементи и значението им за SEO

Какво е HTML5 семантика? Нови семантични елементи в HTML5 за по-добра достъпност и тяхното значение за SEO.

Как да изберете подходяща оферта за изработване на вашия сайт?

Как да изберете подходяща оферта за изработване на вашия сайт?

Предварително изготвени оферти за изработване на уеб сайт от SavovDesign. Какво трябва да знаете, при избор на оферта.

Какво е SSL сертификат и HTTPS протокол и каква е ползата му за SEO?

Какво е SSL сертификат и HTTPS протокол и каква е ползата му за SEO?

SSL сертификат и HTTPS протокол на домейна за по-добра SEO оптимизация на вашия сайт. Какво е SSL сертификат и HTTPS протокол?

5 причини за разликите между SERP позициите на Google и тези в резултатите от търсене

5 причини за разликите между SERP позициите на Google и тези в резултатите

Защо позицията на вашия сайт в SERP на Google е различна от тази в резултатите от търсене?

10 стъпки за по-бързо зареждане на уеб сайт

10 стъпки за по-бързо зареждане на уеб сайт

Важна ли е скоростта на зареждане на вашия уеб сайт? 10 стъпки за по-бързо зареждане на уеб сайт.

Етапи при изработка на уеб сайт

Етапи при изработка на уеб сайт

Процедурата при изработване на уеб сайт включва няколко основни етапа и стъпки, които трябва да бъдат задължително спазени.

Какво е изработка на мобилна версия за сайт ?

Какво е изработка на мобилна версия за сайт ?

Мобилната версия на уеб сайт представлява олекотена, адаптирана и оптимизирана за мобилната среда, версия на сайта.

Какво е изработка на адаптивен дизайн за сайт ?

Какво е изработка на адаптивен дизайн за сайт ?

Изработката на адаптивен дизайн на сайт включва стилна, визуална и гъвкава подредба на елементи, подходяща за всички настолни или