Какво е адаптивен дизайн за сайт?

В днешно време сме свидетели на изключителен подем в развитието на мобилните технологии. До преди няколко години, интернет уеб сайтовете се визуализираха само на компютърни монитори и лаптопи. В момента, освен тях са налични и множество мобилни устройства, с различни екрани и различна резолюция на дисплея. Именно това налага необходимостта от мобилна версия за всяка уеб страница, която да предложи на потребителя, ползващ смартфон, айфон или таблет, по-удобно, по-лесно и по-достъпно съдържание на сайта.

Какво е мобилна версия на сайт?

Мобилната версия на уеб сайт представлява олекотена, адаптирана и оптимизирана за мобилната среда версия на сайта и е предназначена основно за интернет потребителите, ползващи смартфони. Мобилната версия е съобразена с наложени ограничения, като резолюция на екрана и технически възможности, прикриване на част от съдържанието с второстепенна важност и показване на главното такова, всичко това с цел да се ускори времето на зареждане на сайта от мобилно устройство и да направи навигацията в него по-лесна и удобна за потребителя.
За съжаление мобилната версия на уеб сайт предлага само конкретна резолюция и това не я прави вече толкова практична, както до сега.
Именно поради наличието на безброй разновидности на лаптопи, смартфони и таблети, всички те с различна резолюция на дисплея, обезсмисля използването на мобилна версия и налага изграждането на така наречения адаптивен дизайн.

Повече информация: Какво е мобилна версия на сайт?

Какво е адаптивен уеб дизайн?

Изработка на адаптивен дизайн на уеб сайт.Адаптивен дизайн или наричан още responsive, респонсив, респонсивен, отзивчив е този дизайн, който притежава функцията да се адаптира автоматично към всички видове дисплеи за монитори, лаптопи, таблети, смартфони, айфони, айпади и др. всички с различна резолюция на екрана, без да се налага ръчно да се преминава към определена мобилна версия, а точно обратното, визуализацията да се осъществява автоматично, в зависимост от екрана на устройството.

Как се изработва адаптивния дизайн?

Изработването на адаптивния, респонсив дизайн на сайта включва в себе си стилна, визуална и гъвкава подредба на всички елементи по специфичен начин, така че в крайна сметка, външният вид и структура на страницата да бъдат достатъчно удобни, достъпни, прегледни и гъвкави за всички интернет настолни или мобилни устройства.

Изработката на адаптивен дизайн се осъществява на базата на CSS 3 и HTML 5 уеб програмиране.

Адаптивният дизайн е проектиран така, че да променя автоматично големината на шрифтовете в сайта, в зависимост от големината на дисплея на устройството, за по-лесно и по-достъпно разчитане при по-малки дисплеи. Така също и да променя големината на различните бутони от менюто, за по-лесно натискане при по-малките екрани.

Адаптивният дизайн включва специфично форматиране и структуриране на уеб сайта, така че автоматично да се скрие определена не толкова важна информация за сметка на по-важната такава, ако е наложително това, както и автоматично оразмеряване на изображенията, в зависимост от големината и резолюцията на дисплея, всичко това с цел, по-удобно и по-достъпно основно съдържание за потребителите с по-малките дисплеи на мобилни устройства.

Адаптивния уеб дизайн прави сайта лесно и автоматично приспособим към най-разпространените фиксирани размери на дисплеите, за различните мобилни устройства – ширина на дисплея 480 и 640 пиксела за пейзажен изглед при смартфони; ширина 768 пиксела за таблети; 960 ~ 1200 и повече пиксела за компютри и лаптопи. За всеки един от тези размери, се разработва специфичен стил, процес изискващ добри HTML и CSS познания на уеб дизайнера, както и повече работа и време за да се постигне качествена изработка на сайт.

При създаването на адаптивен респонсив уеб дизайн е от изключително важно значение да се спазят основни правила в HTML и CSS кода на сайта, така че в крайна сметка, след окончателното му завършване, той да премине успешно теста на Гугъл, който ще покаже дали вашият сайт е удобен за мобилни устройства.

Тестов инструмент на Google за мобилност на сайт – Mobile Friendly Test

В заключение може да се каже, че адаптивният дизайн е бъдещето на уеб дизайна и е изключително важен и наложителен за преминаването и приспособяването на всеки уеб сайт към новите технологии.