Какво е изработка на адаптивен дизайн за сайт ?

Какво представлява изработването на адаптивен дизайн на сайт?

Както знаем, в днешно време сме свидетели на изключителен подем в развитието на компютърните и мобилни технологии.
До преди няколко години, интернет уеб сайтовете се визуализираха само на компютърни монитори и лаптопи. В момента, освен тях са налични и множество мобилни устройства, с различна резолюция на дисплея. Именно това налага необходимостта от мобилна версия за всеки уеб сайт, която да предложи на потребителя, ползващ смартфон, айфон или таблет, по-удобно, по-лесно и по-достъпно съдържание на сайта.

Изработка на адаптивен дизайн на уеб сайт. Изработване на адаптивни сайтове от Savov дизайн

Какво е мобилна версия на сайт?

Мобилната версия на уеб сайт представлява олекотена, адаптирана и оптимизирана за мобилната среда версия на сайта и е предназначена основно за интернет потребителите, ползващи смартфони. Мобилната версия е съобразена с наложени ограничения, като резолюция на екрана и технически възможности, прикриване на съдържание с второстепенна важност и показване на главното такова, всичко това с цел да се олекоти зареждането на сайта и да направи навигацията в него по-лесна и удобна за потребителя.
За съжаление мобилната версия на уеб сайт предлага само конкретна резолюция и това не я прави вече толкова практична, както до сега.
Именно поради наличието на безброй разновидности на лаптопи, смартфони и таблети, всички те с различна резолюция на дисплея, обезсмисля използването на мобилна версия и налага изработването на така наречения адаптивен дизайн.

Какво е адаптивен уеб дизайн на сайта?

Адаптивен (responsive, респонсив, респонсивен, отзивчив) дизайн на сайт е този дизайн, който притежава функцията да се адаптира автоматично към всички видове дисплеи за монитори, лаптопи, таблети, смартфони, айфони, айпади и др. всички с различна резолюция на екрана, без да се налага ръчно да се преминава към определена мобилна версия, а точно обратното, визуализацията да се осъществява автоматично, в зависимост от екрана на устройството.

Как се изработва адаптивен уеб дизайн на сайт?

Изработването на адаптивен, респонсив дизайн на сайт включва в себе си стилна, визуална и гъвкава подредба на всички елементи по специфичен начин, така че в крайна сметка, външният вид и структура на сайта да бъдат достатъчно удобни, достъпни, прегледни и гъвкави за всички интернет настолни или мобилни устройства.
Изработката на адаптивен дизайн се осъществява на базата на CSS 3 и HTML 5 уеб програмиране.

Адаптивният дизайн е проектиран така, че да променя автоматично големината на шрифтовете в сайта, в зависимост от големината на дисплея на устройството, за по-лесно и по-достъпно разчитане при по-малки дисплеи. Така също и да променя големината на различните бутони от менюто, за по-лесно натискане при по-малките дисплеи.

Адаптивният дизайн включва специфично форматиране и структуриране на уеб сайта, така че автоматично да се скрие определена не толкова важна информация за сметка на по-важната такава, ако е наложително това, както и автоматично оразмеряване на изображенията, в зависимост от големината и резолюцията на дисплея, всичко това с цел, по-удобно и по-достъпно основно съдържание за потребителите с по-малките дисплеи на мобилни устройства.

Адаптивния уеб дизайн прави сайта лесно и автоматично приспособим към най-разпространените фиксирани размери на дисплеите, за различните мобилни устройства – ширина на дисплея 480 и 640 пиксела за пейзажен изглед при смартфони; ширина 768 пиксела за таблети; 960 ~ 1200 и повече пиксела за компютри и лаптопи. За всеки един от тези размери, се разработва специфичен стил, изискващ добри познания на уеб дизайнера, повече работа и време за качественна изработка на сайта.

При изработването на адаптивен дизайн на сайт е от изключително важно значение да се спазят основни правила в HTML и CSS кода на сайта, така че в крайна сметка, след окончателното му завършване, той да премине успешно теста на Гугъл, който ще покаже дали вашият сайт е удобен за мобилни устройства.

Тестов инструмент на Гугъл за мобилност на сайт – Mobile Friendly Test

В заключение може да се каже, че Адаптивният дизайн е бъдещето на уеб дизайна и е изключително важен и наложителен за преминаването и приспособяването на всеки уеб сайт към новите технологии.

Оферта за изработка на уеб сайт с адаптивен дизайн

Предлагам ви да се запознаете с Промоционалната ми оферта за изработване на динамичен сайт с адаптивен респонсив дизайн. Офертата включва подробно описание за това какво съдържа тя, предварително изготвени темплейти с адаптивен дизайн за всеки един от тях и линкове към всеки един от тях, които може да прегледате онлайн, за да добиете по-ясна представа за това как се визуализира самия сайт под различни настолни и мобилни устройства. В долната част на офертата е поместена Онлайн форма за директно запитване за изработка на сайт с адаптивен дизайн, посредством която Вие може да отправите своето запитване към мен.

Промоционална оферта за изработка на динамичен сайт с адаптивен дизайн

Още публикации от блога