Изработка на уеб сайтове

Портфолио - SavovDesign

Какво е изработка на мобилна версия за сайт ?

Какво представлява изработването на мобилна версия на сайт?

С разрастването на мобилните технологии през последните няколко години, днес ние вече имаме интернет достъп и през мобилните си телефони, което ни позволява да сърфираме свободно в мрежата и да потърсим и намерим нужната ни информация, вече и от нашия смартфон, айфон, айпад или таблет. Тук възниква въпроса, защо нашият уеб сайт не се визуализира по нормален начин, при зареждането му от мобилен телефон? Отговорът е елементарен и е свързан с големината и съответно резолюцията на дисплея на вашия мобилен телефон, който очевидно е по-малък по размери от дисплеите на всеки компютърен монитор или лаптоп.

Точно това налага необходимостта от изграждането на така наречената мобилна версия за вашия уеб сайт, която има функцията да промени неговата визуална структура и навигация по подходящ, специфичен начин, така че да направи сайта по-лесен, достъпен и удобен за визуализиране и навигиране от мобилен телефон.

Какво е мобилна версия на сайт?

Мобилната версия на уеб сайт представлява олекотена, адаптирана и оптимизирана за мобилната среда версия на сайта и е предназначена основно за мобилни телефони, ползващи интернет. Мобилната версия е съобразена със всички специфични изисквания за мобилната среда, като резолюция на екрана и технически възможности, прикриване на съдържание с второстепенна важност и акцентиране върху главното такова, всичко това с цел да се олекоти зареждането на сайта и да направи навигацията в него по-лесна и удобна за потребителя, ползващ мобилен телефон.

Защо е необходима мобилна версия за всеки уеб сайт?

Когато вашият уеб сайт не е мобилен сайт, т.е. той няма изградена допълнителна мобилна версия и бъде отворен от мобилен телефон, се зарежда и визуализира неговата единствена пълна версия, по същия начин, по който страницата се зарежда през компютър. Това прави сайта неудобен за преглеждане и навигация, тъй като той изглежда няколко пъти по-малък, с дребни шрифтове, малки бутони и неоразмерени изображения. Потребителят е принуден всеки път да зумва ръчно важното за него съдържание от вашия сайт, за да стане то достатъчно добре видимо и четливо, но при ново кликване на бутон или линк от сайта, неговото следващо зареждане е отново в малък размер. Съгласете се, че това е изключително дразнещо за всеки потребител с мобилен телефон и в крайна сметка, той се принуждава да потърси нужната му информация на друго място.
Решението е, изграждане на качествена мобилна версия за вашия уеб сайт.

Ето как изглежда мобилната версия на един уеб сайт в сравнение с неговата пълна версия.

Изработка на адаптивен дизайн на уеб сайт. Изработване на адаптивни сайтове от Savov дизайн

Как се изработва мобилна версия на сайт?

Изработването на мобилна версия на уеб сайт включва специфично HTML и CSS програмиране, с цел, създаване на специален програмен код, на базата на който, подредбата и позиционирането на съдържанието в сайта бива променено по такъв начин, че да се акцентира основно върху логото, менюто и заглавието на сайта, както и основният контент с най-важна информация в него, а под тях да се подредят и елементите от страничната лента и долната част на сайта, като е необходимо всеки един от всички тези елементи да се визуализира на цялата ширина дисплея.
От важно значение е главното меню и шрифтовете в сайта да бъдат с по-големи размери, за да бъдат по лесни и удобни за навигиране и разчитане. С цел по-ускорено зареждане на сайта, мобилната версия трябва да бъде проектирана, така че да покаже най-важното съдържание в страницата и да скрие определена не толкова важна информация от нея, ако е наложително това.

Мобилната версия прави сайта лесно и автоматично приспособим към най-разпространения фиксиран размер за дисплеите на мобилни телефони с ширина на дисплея 480 пиксела и 640 пиксела за пейзажен изглед.

При изработването на мобилна версия на сайт е от изключително важно значение да се спазят основни правила в HTML и CSS кода на сайта, така че в крайна сметка, след окончателното му завършване, той да премине успешно 2 основни теста. Тест за HTML и CSS валидация на кода на сайта и тест на Гугъл за мобилност, който ще покаже дали вашият сайт е удобен за мобилни устройства.

В заключение може да се каже, че Мобилната версия на всеки уеб сайт е изключително важна и наложителена за преминаването и приспособяването му към съвременните мобилни технологии.

Недостатъкът на мобилната версия е този, че тя предлага само една конкретна резолюция и това не я прави особено практична, както до сега. Поради наличието на безброй разновидности на лаптопи, мобилни телефони и таблети, всички те с различна резолюция на дисплея, до някъде се обезсмисля изграждането на мобилна версия и налага създаването на така наречения адаптивен дизайн.

Повече информация, относно изработването на адаптивен дизайн на уеб сайт.


Етикети на публикацията: SEO оптимизация web design мобилен дизайн мобилен сайт мобилна версия мобилна версия на сайт мобилност на сайт

Какво е изработка на мобилна версия за сайт ?
4 / 3.50 / 74%

Още публикации от блога

HTML5 семантични елементи и значението им за SEO

HTML5 семантични елементи и значението им за SEO

Какво е HTML5 семантика? Нови семантични елементи в HTML5 за по-добра достъпност и тяхното значение за SEO.

Как да изберете подходяща оферта за изработване на вашия сайт?

Как да изберете подходяща оферта за изработване на вашия сайт?

Предварително изготвени оферти за изработване на уеб сайт от SavovDesign. Какво трябва да знаете, при избор на оферта.

Какво е SSL сертификат и HTTPS протокол и каква е ползата му за SEO?

Какво е SSL сертификат и HTTPS протокол и каква е ползата му за SEO?

SSL сертификат и HTTPS протокол на домейна за по-добра SEO оптимизация на вашия сайт. Какво е SSL сертификат и HTTPS протокол?

5 причини за разликите между SERP позициите на Google и тези в резултатите от търсене

5 причини за разликите между SERP позициите на Google и тези в резултатите

Защо позицията на вашия сайт в SERP на Google е различна от тази в резултатите от търсене?

10 стъпки за по-бързо зареждане на уеб сайт

10 стъпки за по-бързо зареждане на уеб сайт

Важна ли е скоростта на зареждане на вашия уеб сайт? 10 стъпки за по-бързо зареждане на уеб сайт.

Етапи при изработка на уеб сайт

Етапи при изработка на уеб сайт

Процедурата при изработване на уеб сайт включва няколко основни етапа и стъпки, които трябва да бъдат задължително спазени.

Какво е изработка на адаптивен дизайн за сайт ?

Какво е изработка на адаптивен дизайн за сайт ?

Изработката на адаптивен дизайн на сайт включва стилна, визуална и гъвкава подредба на елементи, подходяща за всички настолни или

Промяна в структурата и дизайна на базовия сайт за обяви

Промяна в структурата и дизайна на базовия сайт за обяви

Частична промяна в структурата и обновяване на дизайна за базовия вариант на сайт за обяви. Вграждане на допълнителни рекламни