Колко струва изработката на сайт?

Може би един от най-често срещаните въпроси в моята практика е точно този: Колко струва изработката на уеб сайт? В повечето случаи, когато ми бива зададен този въпрос, просто се усмихвам, тъй като знам, колко много информация, изисквания и условия е необходимо да бъдат изложени и уточнени, преди да се достигне до еднозначния отговор. Всъщност няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като факторите, определящи формирането на цена за направата на всеки уеб сайт са прекалено много и най-различни.

Всички знаем, че цената за изработване на уеб сайт е едно от най-важните условия, определящи избора на партньор-уеб дизайнер за изграждане на сайта. Тъй като много от моите потенциални клиенти ми задават директно въпроса: „Колко струва един уеб сайт?“, сметнах за необходимо да напиша тази статия и да разясня, как става формулирането на разходите по създаване на сайта и какво евентуално бихте могли да очаквате да получите, като цена за изработка на сайт.

При ценообразуването по изграждане на даден уеб сайт, почти всичко се свежда до това, колко и каква работа включва проекта и какви допълнителни разходи биха могли да възникнат по време на неговото реализиране. По-конкретно, основните фактори, определящи мащаба на работата, са размерът и сложността на уеб сайта, който бихте искали да Ви бъде изработен, необходимото време за неговото изграждане и функциите, които бихте искали той да притежава.

Цената на всеки уеб сайт е строго индивидуална, което означава, че например един професионално изграден и добре изглеждащ информативен представителен уеб сайт със стандартно персонализиране ще струва естествено доста по-малко, от колкото един по-сложно изграден и мулти персонализиран уеб сайт със специално програмирани и интегрирани функции, според специфичните изисквания на неговия собственик.

Кои са факторите, определящи цената?

Колко струва изработката на сайт

Тип и вид на уеб сайта

Всички уеб сайтове са различни и всеки един от тях се отличава, според своите особености, тип и предназначение. От голямо значение при формирането на цена за изработка се явява вида и типа на проекта, който бихте искали да Ви бъде изграден. Например един обикновен блог за статии е по-лесен за изпълнение и настройване в сравнение с един онлайн магазин. Или например един представителен уеб сайт е по-лесен за изграждане, отколкото портал за обяви и оферти.

Функционалност на сайта

Функциите в сайта са също основен и определящ фактор при формулирането на цена за изработка на сайт. Ако уеб сайтът е тясно профилиран и със специфични функции, изискващи специално програмиране според изискванията на неговия собственик, то всичко това изисква повече работа и по-дълъг срок за изработване, което неминуемо оказва влияние върху формирането на крайната цена.

Структура на сайта

Структурата на всеки уеб сайт е тясно свързана с неговата функционалност и предназначение. Брой страници, брой публикации, оферти, категории и подкатегории, навигация от едно или две менюта, вид на менюто, вид на търсачката и т.н. Всичко това също оказва влияние върху ценообразуването, тъй като всеки отделен елемент изисква работа, напасване, тестване и безотказно действие.

Уеб дизайн на сайта

Видът и сложността на дизайна на сайта е също от решаващо значение за определяне на крайната цена за изработка. Всеки уеб дизайн е различен сам по себе си и притежава различни индивидуални свойства, ефекти и компоненти. Например изграждането на един уникален персонализиран уеб дизайн ще струва доста повече, отколкото напасването и настройването на готов предварително изработен шаблон. Друг пример е създаването на адаптивен уеб дизайн, който разбира се ще бъде по-скъп от направата на обикновен неадаптивен дизайн.

Домейн и хостинг

Всеки уеб сайт се нуждае от хостинг и домейн адрес. В някои от случаите те са включени в общата цена за изработване на сайт, а в други случаи не. От значение е вида на домейна и неговото разширение, тъй като различните видове домейни са на различни цени. По същия начин е от решаващо значение и типа на хостинга, който ще бъде използван, имайки предвид че различните хостинг планове притежават различни хостинг ресурси.

Основна технология

Всички уеб сайтове се захранват от предварително програмирана и специализирана за целта уеб технология. Това може да бъде чист HTML програмен език за статичните уеб сайтове или система от PHP файлове, уеб платформа за управление на съдържанието за динамичните уеб сайтове. В зависимост от избора, разходите ще бъдат различни.

Администрация и управление

Типът и функциите на административния панел е също определящ фактор за ценообразуването. В зависимост от вида на уеб сайта и неговата функционалност, администрацията би могла да бъде с ниска, средна или повишена сложност.

Поддръжка на сайта

След изработването, всеки уеб сайт се нуждае от поддръжка, която би могла да включва различни предварително договорени условия. Видът поддръжка и това какво включва тя, ще окаже също влияние върху крайното ценообразуване.

За Ваше улеснение и улеснение на всички наши клиенти, ние от SavovDesign.com Ви предлагаме няколко предварително подготвени оферти за изработка на уеб сайт, с предварително формирани и фиксирани цени за всяка една от тях. Прегледайте всички наши оферти и вижте нашите цени. Ако уеб сайтът, който искате не присъства сред никоя от нашите оферти, това съвсем не означава че не може да Ви бъде изработен. Попитайте и направете запитване за изграждане на Вашия уеб сайт.