SSL сертификат и HTTPS протокол

HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS) е протокол, който поддържа криптиране на интернет трафика. Информацията, която се предава по този протокол, е защитена посредством криптографски SSL или TLS протокол. По този начин всички данни, които са на Вашия сайт, ще бъдат защитени от евентуална намеса на трети страни.

Уеб сайт, защитен с SSL сертификат, се изписва с https:// в URL адреса и се изобразява в адресната лента на Google Chrome със зелена икона „Катинарче“ и надпис „Има защита“.

SSL сертификат и HTTPS протокол

Google Chrome маркира сайтовете без SSL сертификат, като незащитени и със сива икона „!“ в адресната лента.

HTTP протокол

В бъдеще браузърът планира да промени индикатора за защита (иконата) и да стане с червен триъгълник за всички сайтове без SSL сертификат.

Защо трябва да надстроите вашия сайт до HTTPS

До скоро протоколът HTTPS трябваше задължително да се използва от сайтове, в които потребителите въвеждат своите данни и платежна информация. В момента всеки уеб сайт е необходимо да притежава HTTPS протокол. Защо е нужно това?

Предимства на HTTPS за по-добра SEO оптимизация

Още през 2014 г. Google препоръчва на всички сайтове да преминат към сигурна връзка, защитена с SSL сертификат. Това предизвиква дискусии относно необходимостта от използване на криптирана връзка, целесъобразност и ползите от преминаването към SSL. В края на 2014 г. Google включи HTTPS в алгоритъма за класиране на уеб сайтове и оттогава HTTPS е неразривно свързан със SEO оптимизацията и популяризацията на сайта. Няма значение дали сте собственик на представителен уеб сайт, блог или онлайн магазин – защитата на данните на сайта Ви и личните данни на потребителите е задължителна за съвременния интернет.

Сред очевидните предимства на HTTPS са:

1. Цялостта на данните и невъзможност за външна интервенция;
2. Идентификация на вашия домейн;
3. Google предпочита HTTPS сайтовете;
4. Повишаване на доверието на потребителите към сайта;

Трудности при преминаване към HTTPS

Въпреки очевидните предимства, много собственици на сайтове могат да имат редица проблеми при използването на SSL и преминаване към HTTPS:

1. Цена. SSL сертификатите могат да бъдат безплатни и платени. Цената на платените сертификати може да варира. Всичко зависи от нивото на сертификата и от броя на домейните, за които е закупен лиценза. Също така можете да използвате и безплатни сертификати, от техническа гледна точка, те не се различават от платените и няма доказателства, че Google класира платените сертификати по-добре от безплатните.

2. Технически трудности. При преминаване от HTTP към HTTPS, URL адресът на всички страници на сайта трябва да бъде променен. Следователно, трябва да конфигурирате не само пренасочвания от един протокол към друг, но и да промените URL адресите на всички страници на сайта. Също така се изискват и допълнителни настройки в Search Console.

3. Възможно е трафикът на сайта да намалее. Първоначално, след преминаване към новия протокол, е възможно да се появи спад в трафика на посещения на вашия сайт. Това се дължи основно на обработката на сайта за https:// от търсещите машини. След като сайтът с новия протокол бъде окончателно обработен от Google, позициите ще бъдат възстановени и след време те би трябвало дори да нараснат.

Поради причините, изброени по-горе, всички сайтове рано или късно ще мигрират към HTTPS с течение на времето, за това е по-добре да разрешите този проблем още сега. По време на изработка на Вашия сайт изискайте включването на SSL сертификат и HTTPS протокол.

Към всяка от офертите за изработка на уеб сайт, предложени от SavovDesign, е включен безплатен SSL сертификат. Всички нови уеб сайтове, изработени от SavovDesign са задължително със SSL сертификат и HTTPS протокол за домейна.