Тенденции в уеб дизайна и уеб разработката през 2019 г.

Тенденции в уеб дизайна и уеб програмирането през 2019

Тенденциите в уеб дизайна и уеб програмирането понякога се променят толкова бързо, че ако даден уеб сайт изглежда елегантно и модерно днес, то той може да се превърне в остарял и демоде само за няколко месеца. Ето защо е важно да сте осведомени и да бъдете в крак с развитието на технологиите и новостите в разработването и дизайна на уеб страници.

„Не питайте какви са уеб тенденциите днес, а какви те ще бъдат утре!“

В тази статия ще се опитам да съсредоточа вниманието Ви върху новостите и тенденциите в развитието на уеб сайт разработката и уеб дизайна през 2019 г.

С всяка изминала година настъпват промени и подобрения в разработката на уеб сайтове, тъй като различните операционни системи, уеб платформи, програмни езици и други звена от интернет мрежата и компютърните и мобилни технологии също постоянно се развиват. Например може да сте любопитни за това, докъде ще доведе развитието и усъвършенстването на WordPress и какви са по-глобалните нови тенденции на хоризонта, предизвикани от най-различни фактори. Начинът, по който потребителите преглеждат мрежата днес и най-популярните и привлекателни видове уеб проекти формират и определят нови тенденции в развитието на уеб сайт изработването.

Тенденциите в уеб дизайна и разработката на уеб сайтове през 2019 г. ще дадат приоритет на скоростта и мобилния дизайн, привлекателните и опростени дизайни, чат обслужването на клиенти, създаване на съдържание с Gutenberg и още много други.

Кои ще бъдат уеб тенденциите през 2019?

Ако възнамерявате да поръчате направата на нов уеб сайт или да преработите Вашия съществуващ такъв, е добре да сте запознати и осведомени по отношение на съвременните уеб тенденции. За това се опитах да подбера най-надеждните прогнози и да Ви покажа, какви ще са най-новите тенденции в изработката и дизайна на уеб сайтове през следващата година.

Скорост

За колко време смятате, че може да направите добро впечатление на Ваш потенциален клиент? Ако говорим за онлайн взаимодействие между вас, имате на разположение по-малко от три секунди.

В повечето случаи и въобще в живота като цяло, ние хората сме склонни да бъдем нетърпеливи и не обичаме да чакаме. От проучванията, направени в световен мащаб, 50% от интернет потребителите очакват, че когато кликнат върху даден сайт, той ще се зареди в рамките на две секунди или по-малко и ще се откажат от него, ако се наложи да чакат повече от три секунди.

Сами разбирате, че красивият уеб сайт е наистина привлекателен, но ако дизайнът е толкова тежък и се зарежда твърде бавно, може да загубите много потенциални клиенти и евентуални бъдещи приходи, тъй като никой не иска и не обича да чака толкова дълго. С актуализацията си за скорост на уеб сайт, която влезе в сила през юли 2018 г., Google започна да дава приоритет на класирането за сайтове, които се зареждат по-бързо от други. Много вероятно е и другите по-известни търсачки скоро да направят същото.

Всичко това означава, че уеб дизайнът трябва бъде проектиран така, че да даде приоритет на скоростта за по-бързо зареждане на сайта. Уеб сайтът не трябва просто да бъде красив, а и да се класира добре – В бъдеще, скоростта ще бъде основен параметър на уеб дизайна.

Гигантските снимки и некомпресирани видеоклипове вече не са за предпочитане. През 2019 г. , ако се налага те да бъдат използвани, то това трябва да бъде по специфичен начин, така че да не забавят времето за зареждане на страницата.

Изчистен дизайн

През 2017 г. дизайнерите и разработчиците започнаха да създават по-изчистени и семпли дизайни на уеб сайтове, с цел по-доброто им представяне на мобилни устройства. От тогава броят на мобилните търсения е нараснал толкова много, че днес мобилният дизайн за уеб сайт е вече необходимост, а не просто опция.

Уеб страниците с големи и тежки изображения натоварват и правят зареждането на страницата твърде бавно, особено за мобилни устройства. Днес е модерен и предпочитан изчистеният и минималистичен дизайн, поради две важни причини. Първо, както мобилните, така и настолните потребители могат да бъдат улеснени и да се възползват от бързозареждащите се уеб сайтове. Второ, изчистеният дизайн може да притежава висока SEO стойност, тъй като той спомага на сайта, като цяло да покрие много от изискванията на търсачките за скорост на зареждане. Ето защо семплият и изчистен дизайн става все по-популярен и ще продължи да бъде модерен през 2019 г.

Минимализъм и използваемост, дизайнерска естетика, която се фокусира върху важните елементи от уеб сайта Ви. Въпреки че е минималистичен, това не означава, че дизайнът е скучен. Използвайки ярки цветове, чисти и свежи краища и много отворено пространство, изчистеният дизайн предлага освежаваща промяна и приятно потребителско изживяване.

Фокусиране върху мобилния дизайн

Скоростта не е единственият показател, който Google използва при класиране на уеб сайтове. През 2015 г. броят на мобилни търсения надхвърля броя търсения от настолни компютри, поради което Google променя своя механизъм, за това кои сайтове да бъдат индексирани първи и сега с приоритет са мобилните и адаптивни сайтове, спрямо други уеб сайтове, които не са приятелски настроени към мобилни устройства.

Това се превръща в тенденция и вече от първостепенно значение ще бъде мобилния дизайн на всеки уеб сайт. Досегашният уеб стандарт в разработването на сайтове беше, че даден уеб сайт се проектира главно за настолен или преносим компютър, като в последствие може да бъде добавен и мобилен дизайн. Важността на мобилният дизайн ще предизвика точно обратното: Първата стъпка ще бъде проектирането на уеб сайта за мобилни устройства, след което ще трябва да бъде създадена версия и за настолни компютри.

Тенденцията, относно важността на мобилния дизайн не се основава само на фактори, свързани с класирането и SEO оптимизацията. Визуалният резултат за мобилно устройство е това, което преди всичко ще улесни потребителя по отношение на по-голямо удобство при търсене и намиране на информация. Тази тенденция в уеб дизайна е предизвикана главно от търсенето, което мобилните потребители изискват и вероятно ще бъде тенденция за дълъг период от време.

Онлайн чат комуникация с клиенти

Следващата тенденция в развитието на уеб програмирането през 2019 г. ще бъде свързана с онлайн комуникацията и обслужването на потребители, посредством така нареченият изкуствен интелект Chatbots.

Прогнозата е, че до 2020 година, 85% от всички онлайн обслужвания на клиенти на сайта ще се осъществява без човешка намеса.

Услугата за онлайн обслужване на клиенти става задължителна за почти всеки уеб сайт, без значение дали той е онлайн магазин, продуктов каталог, уеб сайт за услуги и оферти или представителен сайт. Наличието на бот на уеб сайта ще гарантира, че сте в контакт с потребителя по всяко време и във всяка ситуация.

Услугата за обслужване на клиенти ще предизвика у клиента чувство на взаимодействие с човек. Ботът е достатъчно „умен“, за да отговаря на често задавани въпроси, да пренасочва клиентите към необходимата страница, да им помогне да изберат подходящия продукт и дори да поддържа плащанията.

През 2019 г. потребители и клиенти ще предпочитат уеб сайтове с подходяща онлайн помощ. Можете да създадете отдел за поддръжка на клиенти или да се възползвате от въпросния бот, който автоматично да насочва клиентите в сайта Ви. Втората опция ще Ви позволи да спестите време и ресурси и да оптимизирате работния процес.

Push известия на уеб сайтове

Известията от мобилни приложения се оказаха изключително ефективно средство за повторно ангажиране на потребителите. От скоро тази идея се прилага и за уеб сайтовете и се превръща в нова тенденция от тяхното развитие. Push известията определено стават все по-популярни и вече има много уеб сайтове, които са ги включили в дизайна си.

Как работят Push известията? Работният процес изглежда елементарен: Потребителят посещава даден уеб сайт и му се предлага да позволи известията от сайта. След като се съгласи, въпросният уеб сайт го известява, когато в сайта се появи ново съдържание или лично съобщение, дори и след като разделът е вече затворен. Това превръща Push известията в страхотен инструмент за пасивно ангажиране на потребители, който може да спомогне за увеличаване на трафика на сайта, особено когато са активни за мобилни устройства.

Основното предимство на тази технология е очевидно – може да запазите ангажираността на потребителя, без да полагате много усилия за това.

Push известията ще надминат познатите ни до сега известия чрез имейли, SMS-и или социални медии, в предоставянето на актуална информация. Те са по-бързи и по-лесни за ползване и ще бъдат нова тенденция в уеб разработването.

Микро анимации

Микро-анимациите осигуряват интуитивно и удовлетворяващо преживяване на потребителя, докато сърфира в уебсайта Ви. Малки анимации, които помагат на потребителя да разбере по-добре сайта и да се увери в това, че е кликнал успешно върху даден елемент. Например промяна на цвета на бутон, когато курсорът се придвижи върху него или разширяване на менюто, когато се кликне върху него.

Микро-анимациите са широко разпространени от вече доста години и няма как да не сте ги срещали. Тези анимации помагат на потребителя да знае, че е извършил правилните действия, докато разлиства сайта Ви. През 2019 г., микро анимациите ще продължат да бъдат една от водещите тенденции в уеб дизайна.

Flash към HTML5

Дали ще се сбогуваме с Flash? По всичко изглежда, че 2019 ще бъде годината, в която може би ще се случи точно това.

От дълги години Flash беше основния протокол за изобразяване на видео-анимации. Въпреки това, отказът на Apple да поддържа Flash може да даде сигнал за началото на края. През 2010 г. Стив Джобс публикува свои мисли по отношение на Flash и бъдещето му, от които става ясно, че тази технология няма да продължи да се развива. Основният недостатък на Flash е голямото количество трафик, което я прави несъвместима с мобилни устройства.

Ако все още използвате Flash на Вашия сайт, в скоро време ще се наложи да направите промени. А най-добрата алтернатива за това е HTML5.

Видеоклиповете и игрите, базирани на HTML5, ще достигнат до по-широка аудитория. А тенденцията е, HTML5 да се превърне в универсален формат за всички видове цифрово съдържание.

Създаване на страници и съдържание с Gutenberg

Създаването и оформлението на нови страници в уеб сайт, от страна на обикновения потребител, не е нещо ново, когато става дума за WordPress и други CMS системи за динамично управление на уеб сайтове. Има няколко първокласни решения, с помощта на които може да бъде създадено и форматирано, добре изглеждащо съдържание. Това са приставки като Elementor, Beaver Builder, WPBakery Page Builder и много други.

Тук е мястото да се отбележи една от предстоящите нови промени в WordPress, появата на новия текстов редактор Gutenberg. До този момент настоящият визуален редактор на WordPress не е претърпявал, кой знае какви промени през годините и в основната си същност е останал почти същият. Това не е нещо лошо, но явно е дошло време за промяна. С появата си, Gutenberg ще предложи нов начин за редактиране и вписване на съдържание в WordPress. Той ще замести досегашния редактор на съдържание TinyMCE и ще може да изпълнява повече функции. Gutenberg ще бъде в полза на администратори и собственици на уеб сайтове без HTML познания, а основната му цел ще бъде да намали визуалната разлика между начина, по който се вписва съдържание от админ панела и начина, по който то се изобразява в основния сайт. Освен това, Gutenberg ще предложи нови възможности за обединяване на отделните различни елементи от процеса по изграждане на нова страница, посредством добавяне на персонализатора на джаджи, както и възможност за плъзгане на елементи и блокове до желаните местоположения.

Въпреки многото критики по отношение на предстоящите промени, това е бъдещето на WordPress и ще формира нова тенденция през 2019 г. за по-лесно и опростено създаване и оформление на страници и публикуване на съдържание.

Заключение:

Бъдещето и новите тенденции в развитието на уеб дизайна и изработката на сайтове означават привличане на повече нови клиенти, удовлетворяване желанията на настоящите клиенти и насърчаване връщането на старите клиенти.

Няма коментари до момента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *