Най-новите тенденции в уеб дизайна за 2019

Тенденциите в уеб дизайна и уеб програмирането понякога се променят толкова бързо, че ако даден сайт изглежда елегантно и модерно днес, то той може да се превърне в остарял и демоде само за няколко месеца. Ето защо е важно всички уеб дизайнери и вие като интернет ползватели да сте осведомени и да научите за новостите и развитието на технологиите в разработването и дизайна на https уеб страници.

„Не питайте какви са уеб тенденциите днес, а какви ще са утре!“

В тази статия ще се опитам да съсредоточа вниманието Ви към новостите в дизайна и развитието на уеб разработката за 2019 г.

С всяка изминала година настъпват промени и подобрения в разработването на уеб сайтове, тъй като различните операционни системи, уеб платформи, програмни езици и други звена от net мрежата и компютърните технологии също постоянно се развиват. Това налага използването на нови способи и правила в стила и методите на работа на всеки уеб дизайнер и разработчик.

Начинът, по който потребителите преглеждат мрежата днес и най-популярните и привлекателни видове уеб проекти формират и определят новите тенденции в уеб дизайна и развитието на уеб сайт разработката през следващите години.

Тенденциите в уеб дизайна и уеб разработването за 2019 г. ще дадат приоритет на скоростта и мобилния уеб дизайн, привлекателните и опростени дизайни, чат обслужването, създаване на съдържание с Gutenberg и други.

Кои са по-важните уеб тенденции за 2019?

Уеб дизайн тенденции за 2019

Ако възнамерявате да поръчате изработка на сайт или електронен онлайн магазин, е желателно да бъдете информирани по отношение на най-новите съвременните уеб тенденции. За това се опитах да направя проучване и да подбера най-надеждните и актуални прогнози за това, какви ще са новостите в разработката и дизайна на сайтове за 2019 година.

Скорост и зареждане на сайт

За колко време смятате, че можете да направите добро впечатление на Ваш потенциален клиент? Ако говорим за онлайн взаимодействие между вас, имате на разположение по-малко от три секунди.

В повечето случаи, ние хората сме склонни да бъдем нетърпеливи и не обичаме да чакаме. От проучванията, направени в световен мащаб, 50% от интернет ползвателите очакват, че когато отворят даден сайт, той ще се зареди в рамките на две секунди или по-малко и ще се откажат от него, ако трябва да чакат повече от три секунди.

Сами разбирате, че красивият дизайн е привлекателен, но ако е тежък и се зарежда твърде бавно, е възможно да загубите много потенциални бизнес клиенти и евентуални бъдещи приходи, тъй като никой не иска и не обича да чака дълго. С актуализацията си за скорост на уеб сайт, която влезе в сила през юли 2018 г., Google и други търсачки започнаха да дават приоритет на класирането за сайтове, които се зареждат по-бързо.

Всичко това означава, че всеки уеб дизайнер трябва да даде приоритет на скоростта за зареждане. Сайтът не трябва просто да е красив, а и да работи бързо и да се класира добре – В бъдеще, скоростта ще бъде основен параметър.

Минималистичен уеб дизайн

2017 г. дизайнери и разработчици започнаха да прилагат в своята работа, иновативни творчески умения и да създават по-изчистени и семпли дизайни, с цел по-доброто им представяне на мобилни устройства. От тогава броят мобилни търсения е нараснал толкова много, че днес мобилният дизайн е вече необходимост, а не просто опция.

Уеб страниците с големи и тежки изображения натоварват и правят зареждането на страницата бавно, особено за мобилни устройства. Модерен и предпочитан е вече изчистеният и минималистичен дизайн, поради две важни причини. Първо – потребителите могат да бъдат улеснени и да се възползват от бързо-зареждащите се сайтове. Второ – изчистеният дизайн притежава висока SEO стойност, тъй като спомага на сайта да покрие много от изискванията на търсачките за бързина. Ето защо семплият и изчистен дизайн е все по-популярен и ще продължи да бъде модерен за 2019 г.

Минимализъм и използваемост – дизайнерска естетика, която се фокусира над важните елементи от уеб страницата Ви. Въпреки че е минималистичен, това не значи, че дизайнът е скучен. Използвайки ярки цветове, чисти и свежи краища и много отворено пространство, изчистеният дизайн предлага освежаване, добра реклама и приятно потребителско изживяване.

Mobile First уеб дизайн

Скоростта не е единственият показател, който Google използва при класиране на сайта. През 2015 г. броят на мобилни търсения надхвърля броя търсения от настолни компютри, поради което Google променя своя механизъм, за това кои уеб страници да бъдат индексирани и класирани първи и сега с приоритет са адаптивните мобилни сайтове.

Това се превръща в тенденция и за напред от първостепенно значение ще бъде проекта на мобилния адаптивен дизайн на всеки уебсайт, базиран на така наречената мобайл фърст (mobile first) технология. Досегашният стандарт в уеб разработването беше, че даден сайт се проектира главно за настолен или преносим компютър, като в последствие да се добави и мобилна версия. Важността на мобилният дизайн ще предизвика точно обратното: Първата стъпка да е проекта на сайта за мобилни устройства – таблети и смартфони, след което да се създаде версия и за монитори.

Тенденцията, относно важността на мобилния дизайн не се основава само на фактори, свързани с класирането и SEO оптимизацията. Визуалният резултат за мобилно устройство е това, което преди всичко ще улесни потребителя по отношение на по-голямо удобство при търсене и намиране на информация. Тази тенденция в уеб дизайна е предизвикана главно от мобилното търсенето, което потребителите изискват и вероятно ще бъде тенденция за дълъг период.

Онлайн чат комуникация

Следващата уеб тенденция за 2019 г. ще е свързана с онлайн бизнес комуникацията и обслужването на потребители, посредством така наречения изкуствен интелект Chatbots.

Прогнозата е, че до 2020 година, 85% от обслужванията на клиенти в уеб сайта ще се осъществява без човешка намеса.

Услугата за онлайн обслужване става предпочитана за почти всички уеб сайтове, онлайн магазини, портали за обяви или представителни страници. Наличието на бот в сайта ще гарантира, че сте в постоянен контакт с потребителя.

Услугата за обслужване ще предизвика у клиента чувство на взаимосвързаност с човек. Ботът е достатъчно „умен“, за да отговаря на често задавани въпроси, да пренасочва потребителя към дадена страница, да му помогне да избере подходящия продукт и дори да поддържа плащанията.

2019 г. потребителите в мрежата ще предпочитат уебсайтове с подходяща онлайн помощ. Можете да създадете отдел или агенция за поддръжка на клиенти или да се възползвате от въпросния робот, който автоматично да насочва потребителя в сайта Ви. Втората опция ще Ви позволи да спестите време и ресурси и да оптимизирате работния процес.

Push известия

Известията от мобилни приложения се оказаха изключително полезни и са ефективно средство за повторно ангажиране на потребителите. От скоро тази идея се прилага и за сайтовете и се превръща в нова тенденция от тяхното развитие.

Как работят Push известията? Работният процес изглежда елементарен: Потребителят посещава даден сайт и му се предлага да позволи известията от него. След като се съгласи, въпросният сайт го известява, при появата на новини, оферти или лично съобщение. Това превръща Push известията в страхотен успешен инструмент за пасивно ангажиране на потребители, който ще спомогне за увеличаване на трафика на посещаемост, особено за мобилни устройства.

Основното предимство на тази технология е очевидно – съумявате да запазите ангажираността на потребителя, без да полагате много усилия за това.

Push известията ще надминат познатите ни до сега известия чрез имейли и SMS-и за предоставянето на актуална информация. Те са по-бързи и по-лесни за ползване и ще бъдат нова тенденция в уеб разработването.

Микро анимации

Микро-анимациите осигуряват интуитивно и удовлетворяващо преживяване на потребителя, докато сърфира в уебсайта. Малки анимирани елемнти, които помагат на потребителя да се увери в това, че е кликнал успешно на даден елемент. Например смяната на цвета на бутон, когато курсорът на мишката е върху бутона или разширяване на менюто при кликване.

Микро-анимациите са широко разпространени от доста години. Те помагат на потребителя да знае, че е извършил правилните действия, докато разлиства сайта Ви. 2019 г., микро анимациите ще продължат да бъдат една от водещите тенденции в дизайна.

Flash към HTML 5

Дали ще се сбогуваме с Flash? Изглежда, че 2019 е годината, в която е възможно да се случи точно това.

От дълги години Flash беше основния протокол за изобразяване на видео. Въпреки това, отказът на Apple да поддържа Flash е достатъчен сигнал за началото на края. През 2010 г. Стив Джобс публикува свои мисли по отношение на Flash и бъдещето му, от които проличава факта, че тази технология няма да продължи да се развива за напред. Основният недостатък на Flash е голямото количество трафик, което я прави несъвместима с мобилни устройства.

Ако все още използвате Flash елементи на Вашия сайт, много скоро ще се наложи да се лишите от тях. А най-добрата алтернатива за това е използването на HTML 5 и CSS 3.

Видео клиповете и игрите, базирани на HTML5, ще достигнат до по-широка аудитория. А тенденцията е, HTML5 да се превърне в универсален формат за цифрово съдържание.

Създаване на страници и съдържание с Gutenberg

Създаването на съдържание в уебсайт, от страна на администратора, не е нещо ново, що се отнася до WordPress и други CMS системи за динамично управление. Има няколко първокласни решения за вписване и форматиране на съдържание. Това са приставки като Elementor, Beaver Builder, WPBakery Page Builder и други.

Тук е мястото да се отбележи една от новите промени в тази платформа – появата на новия текстов редактор Gutenberg. До този момент настоящият визуален редактор не е претърпявал, кой знае какви изменения през годините и в основната си същност е останал почти същия. Това не е нещо лошо, но явно е дошъл момента за промяна. С появата си, Gutenberg предлага нов начин за писане на текст и форматиране на страници. Той ще замести досегашния редактор TinyMCE и ще може да изпълнява повече функции. Gutenberg ще е в полза на администратори и собственици на уеб сайтове без HTML и CSS познания, а основната му цел е да намали визуалната разлика между начина, по който се вписва съдържание от админ панела и начина, по който то се изобразява в основния сайт. Освен това, Gutenberg ще предложи нови възможности за обединяване на различни елементи от процеса по изграждане на нова страница, посредством добавяне на персонализатор на джаджи, както и възможност за плъзгане на елементи и блокове до желаните местоположения.

Въпреки многото критики по отношение на предстоящата новост, това е бъдещето на платформата и ще формира нова тенденция за 2019 г. за по-лесно и опростено динамично обработване и оформление на страници.

Заключение:

Бъдещето и новостите в развитието на уеб дизайн технологиите и изработката на сайтове означават повече реклама и успешно привличане на нови бизнес потребители, удовлетворяване желанията на настоящите и насърчаване връщането на старите такива.