Шрифт в сайта с Cufon Font Replacement

Как да интегрирате желания от вас нестандартен шрифт на определени места във вашата уеб страница? Съществуват няколко начина, с които може да постигнете това:

С помощта на графичен редактор превръщате текста в картинка и я добавяте в страницата.

С помощта на Flash изработвате .swf файл с нужния текст и го поставяте на определеното място.

С помощта на JavaScript и Cufón Font Replacement.

В тази статия ще Ви покажа, как да използвате Cufón Font Replacement, за да вмъкнете желания от вас шрифт на определено място в сайта си. Но нека първо да спомена за това, какви са предимствата на Cufón и какъв ще бъде всъщност крайния ефект от използването му. На първо място е това, че може да използвате всеки харесван от вас шрифт и да го визуализирате в сайта си, така той ще бъде видим за всички потребители в уеб пространството или по – точно за тези, които не са изключили опцията за поддръжка на JavaScript в браузера си. Ако все пак са го направили въпросния текст ще се изобразява със шрифта, който сте посочили по подразбиране във файла за стил. Както знаем увеличените шрифтове в уеб страниците излизат „назъбени“, другото предимство на Cufón е, че изглажда самия шрифт и го прави доста по – красив и привлекателен. С помощта на Cufón може да приложите и различни ефекти към шрифта, като gradient, textShadow и т.н.

Как да използвате Cufón Font Replacement:

1. Кликнете тук и генерирайте .js файл с харесвания от вас шрифт, например Arial_bold и запишете получения файл като Arial_bold_700.font.js

2. Направете си нов .js файл, например cufon_effects.js и впишете в него следния код:

jQuery(document).ready(function() {
Cufon.replace(‘.boxtitle h2,.title h2‘, { fontFamily: ‘Arial_bold’ });
Cufon.replace(‘.boxtitle h2‘, { color: ‘-linear-gradient(#555, #ccc)’, textShadow: ‘1px 1px #000’ });
Cufon.replace(‘.mytext h2‘, { textShadow: ‘1px 1px 1px rgba(0, 0, 0, 0.6)’ });
});

Където в червен цвят са маркирани класовете на онези текстове от вашия сайт, които бихте желали да се визуализират под Cufon. Както виждате съм приложил и два ефекта за пример. Ако не използвате ефект за цвят, шрифтът ще се изобразява с цвета, който сте посочили в CSS файла за стил.

3. Изтеглете и този файл cufon.js

4. Сега остава само да импортнете трите .js файла във вашата уеб страница и сте готови.

Съветвам Ви да прилагате Cufon за по голям размер на шрифта, така ефектът ще бъде най – добър. При по – малък размер на шрифта се получава леко замазване, което на мен лично не ми допада.

Cufon Font Replacement

Надявам се, че тази статия е била полезна за Вас.