Как да поддържаме съдържанието в сайта си?

Какво е поддръжка на уеб съдържанието? Полезни съвети за поддържане на съдържание в сайт.

Поддръжка на съдържанието в уеб сайт

Искате да поддържате съдържанието в сайта си свежо и актуално! Как всъщност е добре да се направи това? Има някои специфични тънкости и похвати, които трябва да бъдат спазени, ако искате да сте сигурни, че ще го направите правилно и ще постигнете най-добрите резултати. Вижте кои са те.

Съвети за поддръжка на уеб съдържание

На пръв поглед, поддръжката на уеб съдържание изглежда лесно. Прочели сте някои новости от бранша или нова фактология по отношение на темата на вече написана от вас статия. Добавете ги и я редактирайте, не е толкова трудно. Имате идея за публикуването на интересна статия. Създайте я, стилизирайте и публикувайте, елементарно е. Всяка ваша публикация обаче, трябва да бъде съобразена и с много други фактори, което от своя страна ще допринесе за постигането на по-добри резултати. А какви резултати може да целите с информацията в сайта си? Естествено по-висока популярност и по-сериозна посещаемост.

Ето някои полезни съвети за правилна и по-добра поддръжка на уеб съдържание в сайт.

Поддържайте сайта си жив

Винаги трябва постоянно да поддържате сайта си жив, като публикувате ново, актуално и по възможност уникално съдържание – публикации, новини, портфолио проекти, нови оферти, продукти, промоции, нова информация за вас. Опитайте се да възпроизведете писмено всичко ново, полезно и информативно, което се случва около вас и засяга вашата дейност, продукция и бизнес живот. Само така хората ще бъдат информирани и ще знаят за новостите в бранша ви и за всички ваши иновативни бизнес идеи, които имате и осъществявате.

Наблегнете на качественото съдържание!

Актуализирайте по-старите си публикации и страници

Това, че по-старите ви публикации и страници са отпреди месеци или години, не означава, че някой потребител няма да се натъкне на тях и да види остарялата ви информация. За да поддържате авторитета и надеждността си като източник на добро ниво, е хубаво да ги обновите и актуализирате. Актуализирането им ще сигнализира също така и на търсачките, че информацията, която те съдържат е все още подходяща и актуална за потребителите.

И така, кога трябва да актуализирате стара публикация или уеб страница? Всеки път, когато намерите нова информация по обсъжданата тема, добавете я. Това е особено важно, ако информацията не е само допълнителна, но е и различна по фактология, а вашата е вече остаряла и неточна. Също така е добре да следите за нови статистики, дати, събития и други, които присъстват като информация във вашето съдържание. Признаците за остаряла информация в страница или статия, които трябва да следите, са следните:

Лична информация

Актуализирайте вашата лична информация, която най-вероятно е вече променена и остаряла с времето – Информация за вас и вашата дейност, контактни данни, местоположение, профили в социалните мрежи и др.

Срокове, дати, събития и статистика

Обновете всички дати, брой и видове събития и изтекли срокове, които подлежат на актуализиране.
Актуализирайте дадена статистика, ако имате поместена таква в определена статия или страница и разбира се, ако тя подлежи на актуализиране.

Препратки към външни източници.

Прегледайте вашите линкове към външни сайтове, те може вече да не работят.

Стари или повредени вътрешни връзки.

Проверете за неработещи връзки към вътрешни ваши страници или статии. Възможно е след изтриване или редакция, да сте забравили да ги промените и те вече да не зареждат коректно.

Ако в крайна сметка установите, че актуализациите, които трябва да направите са прекалено много, може първо да дадете приоритет на страниците, които носят повече трафик.

Пуснете отново остарели публикации

Понякога една стара публикация може да изисква повече поправки, ако самата тема вече не е актуална или никога не е била подходяща за вашата целева аудитория. Такъв може да е случаят, когато дадена уеб страница не привлича трафик или не допринася за целите ви. Ако въпросната страница или статия повече вреди на ефективността ви, отколкото да помага, то по-добре да я премахнете от уебсайта си. Ако тя допринася с висококачествени обратни връзки, можете да опитате да я рециклирате, за да предотвратите загубата им. В този случай е по-добре да я третирате като пренаписване, за да сте сигурни, че създавате ново и ценно съдържание.

Комбинирайте подобно съдържание

След като сте създали доста съдържание във времето, някои части от него със сигурност ще изглеждат подобни или еднакви. Може да сте публикували на някои теми повече от веднъж, независимо дали случайно или нарочно. Често срещана грешка при оптимизирането на сайта за търсачките е да се мисли, че колкото повече, толкова по-добре. Но не е така. Това може да доведе до канибализация на ключови думи – процес, при който вашите собствени уеб страници ще се конкурират една с друга, което в крайна сметка навреди на SEO и за двете. За да предотвратите размиването на тежестта на ключовите думи да повлияе негативно на класирането, трябва да използвате различни ключови думи за всяка страница или публикация в блога.

Ако имате отделни страници, които се класират за едни и същи думи или имат подобно или едно и също съдържание, може да ги обедините. Изберете най-ефективната от тях и добавете допълнителната информация от другите в нея.

Променете стратегията си за ключови думи

Намерението за търсене и тенденциите постоянно се променят, което логично ще промени и популярните ключови думи за търсене. Ако искате успешно да подобрите стратегията си по отношение на ключови думи, ще трябва да я съобразите, освен със съдържанието което пишете, и с тенденциите и популярността за търсене.

Анализирате дали ключовите думи за дадена уеб страница работят правилно и ако това не е така, просто ги променете. Трябва също така да проверите кои ключови думи носят най-много трафик. Ако има такива, използвайте ги, като нови идеи за писане на бъдещо съдържание.

Тези практики ще подобрят вашето SEO, тъй като търсачките ще уловят съответните промени и ще разпознаят вашия сайт като един от най-живите.

Обърнете внимание на мета-таговете

Както предполагам вече знаете, мета-таговете насочват търсачките към съответната уеб страница и показват за какво се отнася тя. Там ключовите думи са от особено важно значение, така че ако преминете към нова стратегия за ключови думи, ще трябва да се съобразите и промените също така и текстовете в мета-заглавие и описание.

Информирайте се редовно за новините от вашия бранш

Ако имате блог, индустрията или светските събития могат да ви вдъхновят за нови и свежи идеи, подходящи за вписване на съдържание, особено ако сте позициониран, като експерт или доставчик на услуги. Ако сте в крак с новините и своевременното успеете да ги внедрите във вашата стратегия, това ще увеличи доверието във вас. Ако реагирате бързо, може да сте уникални и по-лесно да класирате съдържание, което все още не е обхванато от стотици други източници.

Да бъдете информирани е важно за вашите собствени знания и управление на вашия бизнес, оферти, продукция и уебсайта като цяло. Напишете повече материал за специфичните за индустрията ви теми, за вашето лично развитие, както и за част от стратегията ви за бизнеса.

Помислете не само на вашия блог

Въпреки че блоговете станаха едни от най-известните системи за рзпространение на съдържанието, всички други уеб страници от сайта ви също имат важен принос за вашето SEO и потребителското изживяване. Всяка вътрешна страница, от продуктовите страници до често задаваните въпроси, може да съдържа вече остаряла информация. Вашите продукти може да останат същите, но начинът, по който те се разглеждат и възприемат или контекстът, в който се използват, може да бъде променен. Дори страницата ви за лична информация може да съдържа данни, които трябва да се актуализират, за да се повиши доверието към вас, като например броя на годините, през които работите. За това, помислете за цялото съдържание на вашия уебсайт, а не само за вашия блог.

Акцентирайте върху съдържанието си

С течение на времето по-старите ви публикации и страници може да потънат в резултатите от търсенето и да доведат до по-малко трафик, тъй като са вече заровени под по-нови елементи. Можете да удължите срока на годност на страхотното ви съдържание, като насочите към него други страници или спечелите обратни връзки от други сайтове. Когато създавате ново съдържание, потърсете стари страници, към които да го свържете, и покажете как те все още са уместни.

Направете своя уеб дизайн по-красив и атрактивен

Съдържанието не е само обикновен текст за четене. Уеб дизайнът работи ръка за ръка с четливото съдържание, за да придаде завършен вид на страхотното потребителско изживяване. Актуализирането на вашия уеб дизайн е също толкова важно и за SEO.

Преди всичко е от съществено значение да се уверите, че уеб сайтът ви функционира според съвременните изисквания и очаквания. Това включва мобилна отзивчивост и оптимизация. След като вашият уебсайт работи достатъчно добре и върши работата си безпроблемно, трябва да се уверите, че той прави и добро впечатление, тъй като голям процент от хората оценяват достоверността му и въз основа на уеб дизайна.

Ако искате да имате успешен уеб сайт, който не просто да функционира, но и да изглежда добре и да привлича и задържа посетителите, тогава най-добрият вариант е да поръчате изработката му. Ние от SavovDesign предлагаме изработка на уеб сайт с уникален дизайн, съобразен с вашите предпочитания и всички съвременни тенденции.

Актуализирайте вашите изображения

Ако сте променили вашия бранд или посланието си през годините, изображенията на вашия уебсайт също трябва да отразяват всички тези промени. Да изглеждате добре в очите на другите, е въпрос на последователност на марката, която ви прави запомнящи се.

Придържайте се към времето

Тъй като обществото напредва и интернет заема все по-голяма роля в живота ни, се появяват постоянно нови очаквания, на които вашето съдържание трябва да отговаря. От прогресивна гледна точка, с течение на времето, вашите по-стари и ценни публикации е добре да бъдат осъвременявани.

Защо трябва да поддържаме уеб съдържанието в сайта си?

Ако искате да постигнете успехи и добри резултати с всички онези часове, които ще посветите или вече сте посветили на съдържанието в уебсайта си, тогава стратегията за неговото поддържане е задължителна. Когато положите усилия да поддържате уеб съдържанието си свежо, тогава ще разберете, че всеки един детайл от този процес допринася за вашия краткосрочен или дългосрочен успех по отношение на SEO, растежа на аудиторията и реализацията ви като цяло. Вашите клиенти ще бъдат по-добре осведомени и ще знаят повече за вас и това което правите. Когато постоянно имате нови неща в сайта, те ще разберат за вашия стремеж към просперитет и популярност, което ще повиши вашата репутация и доверието във вас. И не забравяйте, освен клиентите, търсачките също могат четат!