Какво е поддомейн и как работи?

Какво представлява поддомейна и как функционира? Кога се използват поддомейни?

Интернет е обширна територия, изпълнена със сложна техническа терминология, която понякога може да прозвучи неразбрано или объркващо за много потребители. Изграждането на силно онлайн присъствие е процес, който започва по естествен и недвусмислен начин – просто закупете име на домейн и създайте уеб сайт. Когато обаче искате да разширите сайта си и да подобрите ефективността му, нещата малко или много се усложняват, тъй като е много вероятно да попаднете на нова и непозната терминология. Един от тези термини се нарича поддомейн или субдомейн.

Ако вече знаете какво е домейн, може би лесно ще добиете обща представа за това, какво е поддомейн, което се подсказва и от името му. Има обаче няколко технически аспекта, които ще трябва да вземете предвид, за да решите дали е подходящо да използвате такъв за вашия сайт. Това уводно ръководство ще ви позволи да разберете, какво е поддомейн, дали има смисъл да го създадете, как той работи и по какъв начин това ще повлияе върху ефективността на сайта.

Какво представлява поддомейна?

Поддомейнът представлява префикс, добавен към името на вашия основен домейн, който ще ви помогне да организирате основни раздели на уебсайта си. Поддомейните се използват предимно за управление и навигиране на специфични области в по-обширни уеб сайтове, като онлайн магазини, блогове, портали или други уеб платформи, където се изисква собствена и по-специална йерархия.

За разлика от поддиректориите, поддомените работят като изцяло различни и самостоятелни уеб сайтове. Това ви позволява да насочвате аудиторията към по-специфичен тип съдържание, различно от това на вашия основен домейн. В резултат на това, шансовете ви да изградите ниша на допълнителен авторитет и органичен трафик се увеличават. Освен това можете да създадете и предоставите нови обратни връзки към основния си домейн, за да засилите присъствието му.

При избор на домейн от най-високо ниво, не е никак лесно, когато трябва да вземете окончателно решение за името му. Ще ви се наложи да се съобразите с много фактори, главният от които е дали той ще бъде свободен за регистриране. Поддомейните обаче могат да бъдат избрани и създадени по всяко време и без ограничения в имената им. Регистрацията на домейн, всъщност ви дава правата и възможността за създаването на неограничени от към наименования поддомейни.

Може да бъде изписано много по темата, свързана с дефиницията за поддомейн, неговите диференциращи фактори и полезни нюанси, но както се казва: понякога изображението струва повече от хиляди думи. Вижте снимката по-долу, за да визуализирате по-добре представата си за поддомейн в рамките на структурата на URL и как той се позиционира в сравнение с другите му части:

Какво е поддомейн

Кога се използват поддомейните?

След като вече отговорихме на въпроса „какво е поддомейн“ и разбрахме как той работи, нека разгледаме най-често практикуваните и възможни съществуващи примери за поддомейни в различните уеб сфери:

Електронна търговия: Поради сложната структура на онлайн магазините, собствениците често избират да създадат отделна архитектура за електронен магазин, разположенa на поддомейн към основния сайт. Например – store.yourwebsite.com.

Уебсайт за мобилни устройства: Онлайн платформите, които изискват значителна промяна, за да постигнат висока производителност за мобилни устройства, обикновено се хостват на специален поддомейн. В този случай, той може да изглежда така – m.yourwebsite.com.

Сайт със специфично местоположение: Компаниите, предоставящи различно уеб съдържание в зависимост от местоположението на посетителя, могат лесно да го направят, като използват поддомейни за целта. Пример: bg.yourwebsite.com.

Специфична аудитория: Поддомените позволяват да се създадат уникални сайтове, насочени към различни бизнес аудитории, в зависимост от техните нужди, като някои от тях биха могли да бъдат дори и със защитен достъп, ако е необходимо това. Например: drivers.yourwebsite.com.

Блог: Тъй като блоговете често са насочени към теми, които не са пряко свързани с основната цел на компанията, в повечето случаи се инсталират на отделен поддомейн, който може да изглежда по следния начин: blog.yourwebsite.com.

Поддръжка: Когато страниците с често задавани въпроси не са достатъчно информативни, за да отговорят на всички въпроси на клиентите, се налага да се създаде специален отделен сайт за поддръжка, който може да бъде инсталиран на специфичен поддомейн: support.yourwebsite.com.

Марки / Брандове / Продукти: Сайтовете, които създават обширно, силно марково съдържание за определени, конкретни теми, често избират да работят със специални поддомейни. Например: brand.yourwebsite.com.

Различни езици: Създаването на независими поддомейни за всеки отделен език позволява да имате няколко различни езикови версии на сайта, всяка от които може да бъде с различно съдържание, съобразено с езиковата аудитория. Примерно: en.yourwebsite.com.

Форум: Поради сложността на изграждането на платформа за процъфтяваща онлайн общност, в повечето случаи форумите се изграждат на специални за целта поддомейни. Тогава линкът ще изглежда така: forum.yourwebsite.com.

Независимо, какво целите чрез създаването на поддомейн, трябва задължително да го обмислите и оптимизирате, за да сте сигурни, че посетителите ще могат лесно да разберат идеята на този самостоятелен сайт. Ще трябва също така да се уверите, че работите с един от доставчиците на SSL сертификати, който ще осигури необходимата защита на поддомейна. Ще бъде добре да обмислите предварително структурата и функционалностите, които да се вземат предвид при изработката на уеб сайта, тъй като в зависимост от тях може да насочите посетители към основния домейн.

Как да създадете поддомейн?

Преди да преминете към създаване и настройване на вашия поддомейн, ще трябва задължително преди това да регистрирате основен домейн. Всички наши оферти за изработка на сайтове са с включени домейн и хостинг. Ако вече имате регистриран такъв, може лесно да създадете поддомейни, като следвате стъпките по-долу:

Отворете C-panel на вашия хостинг и отидете на раздел „Поддомейни“.

Напишете името на вашия поддомейн.

Изберете основния домейн, към който искате да свържете поддомейна.

Кликнете на бутона „Създаване“.