Какво е поддръжка на уеб сайт?

Какво представлява поддръжката на уеб сайт и защо е необходима? Видове поддръжки на сайтове.

Поддръжка на уеб сайт

В нашето съвремие, уеб сайтът е важна и неразделна част от всеки бизнес и играе главна роля за онлайн представянето и интернет присъствието му в мрежата. Хората ще посетят сайта ви, за да научат за вашата компания, да намерят информация за контакти с вас или да закупят вашите продукти. Независимо дали провеждате рекламна кампания или не, вашият уеб сайт трябва да бъде винаги актуален и на постоянно разположение за всеки потребител. Това ще гарантира вашата добра репутация, привличането на нови потенциални клиенти и генерирането на допълнителни приходи за вашия бизнес.

Сайтът ви е основната база в интернет на вашата дейност и е мястото, където бъдещи и настоящи клиенти, доставчици, партньори и потребители ще се ангажират с вас и това което предлагате. Първите впечатления на всеки посетител са свързани с уеб дизайна и визията на сайта. Ако вашият уебсайт не работи правилно или дизайнът му изглежда остарял, клиентите бързо ще го напуснат. Това ще създаде отрицателно първоначално впечатление у тях за вашия бизнес. Хората може да останат с погрешна представа за вас, ако сайтът ви не е достатъчно привлекателен, актуален и функционален. Ако той изглежда непрофесионално, потребителите може да си помислят, че бизнесът ви също е такъв. Голям процент от клиентите, ако имат лошо потребителско изживяване на даден сайт, се насочват обикновено към конкурентите. Редовната поддръжка осигурява по-добри потребителски изживявания и насърчава потенциалните клиенти да останат на вашия сайт, а това естествено увеличава шансовете ви за реализиране на продажби.

Поддръжката на всеки уеб сайт е комплексен процес за редовно осъществяване на цялостна проверка на сайта по отношение на правилната му работа и своевременно проследяване за евентуално възникнали проблеми и технически грешки в неговата функционалност, с цел – уеб сайтът да бъде нормално функциониращ, добре поддържан и актуален. Всичко това се прави поетапно, последователно и целенасочено, за да може сайтът да се поддържа в безпогрешно работещо състояние, да се насърчи потребителския интерес и нарастването на трафика, да се повиши SEO и да се подобрят позициите му в Google търсачката.

Поддържането на уеб сайта е важно, както за големите, така и за малките фирми, така те ще могат да ангажират и задържат повече клиенти. За бизнеса, особено за стартиращите фирми, е по-лесно да поддържат сайтовете си, тъй като се предполага, че обемът съдържание в тях е по-малък. За по-големите фирми обаче, които предлагат повече дейности и продукция, това е доста по-сложно и изисква повече работа и внимание.

Така както вашето здравословно състояние може да се наруши, ако не вземете необходимите мерки и не правите редовни медицински прегледи, така и състоянието на вашия уеб сайт може да бъде проблемно, ако не го поддържате актуално и в нормално работещо положение.

Поддържайки вашия уеб сайт, вие поддържате бизнеса си!

Видове поддържане на сайтове

Поддръжката на уеб сайтове представлява цялостна комплексна процедура за проследяването и поддържането на уебсайта в нормално, изрядно състояние и постоянното му актуализиране, чрез добавяне на нови текстове, снимки, публикации / статии, продукти, оферти и др. или редактиране на по-старите такива. Тя може да бъде класифицирана на няколко вида. Колко начина на поддръжка познаваме и какво ги отличава?

Техническа поддръжка

В процеса на работа на всеки уеб сайт е възможно да възникнат най-различни проблеми по техническата част, правилното му фукциониране и нормално състояние като цяло. На какво се дължат те?

В повечето случаи, подобни технически грешки възникват при неправилно администриране от страна на администратора на сайта и неспособността му да борави адекватно с инструментите, които предлага админ панела. Тук естествено опираме до ниво на компютърна грамотност и по-сериозен опит в администрирането на уеб сайтове. Ако се наблюдават подобни грешки, то те трябва да се отстранят възможно най-скоро, тъй като ще са видими за крайния потребител и ще бъдат със сигурност засечени от роботите на търсачката, което ще понижи рейтинга на сайта. За това е важно, след поместване на ново съдържание или редакция на съществуващото, да се следи постоянно и състоянието на основния сайт – началната страница и всички вътрешни страници, и особено тези които са новосъздадени или току-що редактирани.

С течение на времето, могат да възникнат и други проблемни ситуации от техническо естество, свързани с правилната работа на сайта, несъзнателно предизвикани от хостинг доставчика – там където се хоства сайта ви. Казвам несъзнателно, тъй като всички C-panel-и се актуализират постоянно, било то ръчно или атоматично. Това понякога предизвиква несъзнателни промени по най-различни настройки, свързани с PHP версии, MySQL версии, SSL сертификат и др. Всичко това може да предизвика технически грешки и проблеми с функциите и зареждането на сайта, които трябва да се отстранят възможно най-бързо. Особено, ако имате бизнес за електронна търговия и функционалността на вашия онлайн магазин се провали, тогава хората няма да могат да закупят вашите продукти. Редовната техническа поддръжка на уебсайта спомага за решаването и предотвратяването на всички тези проблеми.

Всички наши оферти за изработка на уеб сайтове са с включена техническа поддръжка.

Поддържане на уеб съдържанието

Представете си, ако един сайт бъде занемарен и съдържанието в него е остаряло и неактуално, как би се отразило това на вашето интернет представяне и на вашето бизнес реноме, като цяло. Как вашите потребители биха реагирали и каква представа биха си изградили за вас и вашата фирма. Никой не би искал да предизвика негативно и несериозно впечатление у клиентите, тъй като това би било равносилно на антиреклама. Предполагам и вие не бихте искали това, нали! Ето защо, всеки уеб сайт, било то представителен, комерсиален или новинарски, трябва да бъде винаги добре поддържан и с актуално съдържание. Съдържанието в сайта обикновено се поддържа от неговия собственик или от служител, чиято функция е да прави това. Всеки собственик на уеб сайт, носи отговорност за съдържанието, което е поместил в него. За това, то трябва да бъде добре обмислено и съобразено с всички необходими правила.

Съдържанието играе важна ключова роля и е това, което прави един уеб сайт интересен и посещаван. То информира търсачките, включително всезнаещия Google, че сайтът ви е жив и активен. Публикуването на ново съдържание и актуализирането на вашето старо такова е начинът, по който търсачката разбира, че това, което предлагате, е подходящо и си струва да бъде споделено в резултатите от търсенето. Гугъл специално разглежда набор от фактори за съдържанието на всеки уебсайт, за да измери неговата свежест, включително дата на създаване, последен път, когато сте направили актуализация, размера на актуализациите и колко често се актуализира като цяло.

Освен това, свежото съдържание е това, което изгражда доверието във вашия бизнес. Ако потенциален клиент посети уебсайта ви и види забележимо остаряла или неточна информация, той ще си тръгне и степента ви на отпадане ще скочи рязко.
Постоянното публикуване и поддържането на актуална информация насърчава повторните посещения и увеличава лоялността към марката ви, тъй като вашият уебсайт се превръща в доверен източник за нова информация. С него получавате по-високи проценти на реализация.

Прочетете още по темата – Как да поддържаме съдържанието в сайта си?.

SEO поддръжка

Ако потребителите често напускат уебсайта Ви, малко след като са го посетили, Google може да отчете това като знак, че той е неуместен и безинтересен. Това ще увеличи степента на отпадане и може да доведе до по-ниско класиране в търсачката и същевременно намаляване на трафика към сайта.
Клиентите не са единствените посетители на вашия сайт. Роботите на търсачките също го обхождат ежедневно. Те могат да популяризират или буквално да погребат вашия онлайн бизнес… Но защо SEO е толкова важна?

Накратко, ботовете на Google обхождат и анализират уебсайта ви. Те търсят ключови части от информация, които сигнализират за стойността на вашия сайт. Google ще анализира автоматично оптимизацията на ключовите думи в сайта, структурата, организацията и грешките в него.
Например, ако Googlebot обходи уебсайта ви и открие лошо направени пренасочвания, дублирани страници и страници с грешки, нестилизирани текстове или граматични неточности в тях, вашето SEO класиране значително ще намалее. Това означава, че вашият бизнес ще се класира зле в търсачките и клиентите ви трудно ще намерят уебсайта ви. Привличането на валиден трафик към вашия уебсайт е спасителният пояс за вашия бизнес, така че е задължително да се уверите, че всичко е правилно оптимизирано.

Постоянните технически проблеми, проблемите със сигурността и остарелият дизайн, структура или съдържание на уебсайта ще допринесат за намаляване на позиционирането ви в резултатите. Ето защо, редовният мониторинг на уебсайта Ви е задължителен.

Признаци за неподдържан уеб сайт

Ако се притеснявате за състоянието на сайта си, вижте кои са признаците за това, че той може би вече се нуждае от освежаване:

Не сте добавяли ново съдържание от месеци.
Навигацията в сайта ви не е удобна и интуитивна.
Не се сещате, кога последно сте актуализирали началната страница.
Не е оптимизиран за мобилни устройства.
Липсва SSL сертификат и https протокол.
Вече не отговаря на марката ви, тъй като сте променили вашата дейност.
Вашите снимки и изображения са остарели и не отговарят на това което предлагате.
Вашият уеб трафик е в застой или намалява.
Имате прекалено много стара и неточна информация.
В сайта има повредени връзки към вече несъществуащи вътрешни страници или външни сайтове.
Датата за авторските права в долната част не е с текущата година.
Вашите качени продукти или изброени събития са вече остарели.
Уеб страниците в сайта се зареждат бавно.

Ако някои от тези признаци са налични за вас, може би ще трябва да помислите за обновяване на уебсайта си.