Изработка на сайт - SavovDesign

Изработване на сайтове. Уеб дизайн

24 септември 2017 (неделя) 9:32
Какво е изработка на мобилна версия на сайт?

С разрастването на мобилните технологии през последните няколко години, днес ние вече имаме интернет достъп и през мобилните си телефони, което ни позволява да сърфираме свободно в мрежата и да потърсим и намерим нужната ни информация, вече и от нашия смартфон, айфон, айпад или таблет. Тук възниква въпроса, защо нашият уеб сайт не се визуализира по нормален начин, при зареждането му от мобилен телефон? Отговорът е елементарен и е свързан с големината и съответно резолюцията на дисплея на вашия мобилен телефон, който очевидно е по-малък по размери от дисплеите на всеки компютърен монитор или лаптоп.

Точно това налага необходимостта от изграждането на така наречената мобилна версия за вашия уеб сайт, която има функцията да промени неговата визуална структура и навигация по подходящ, специфичен начин, така че да направи сайта по-лесен, достъпен и удобен за визуализиране и навигиране от мобилен телефон.

Какво е мобилна версия на сайт?

Мобилната версия на уеб сайт представлява олекотена, адаптирана и оптимизирана за мобилната среда версия на сайта и е предназначена основно за мобилни телефони, ползващи интернет. Мобилната версия е съобразена със всички специфични изисквания за мобилната среда, като резолюция на екрана и технически възможности, прикриване на съдържание с второстепенна важност и акцентиране върху главното такова, всичко това с цел да се олекоти зареждането на сайта и да направи навигацията в него по-лесна и удобна за потребителя, ползващ мобилен телефон.

Защо е необходима мобилна версия за всеки уеб сайт?

Когато вашият уеб сайт не е мобилен сайт, т.е. той няма изградена допълнителна мобилна версия и бъде отворен от мобилен телефон, се зарежда и визуализира неговата единствена пълна версия, по същия начин, по който страницата се зарежда през компютър. Това прави сайта неудобен за преглеждане и навигация, тъй като той изглежда няколко пъти по-малък, с дребни шрифтове, малки бутони и неоразмерени изображения. Потребителят е принуден всеки път да зумва ръчно важното за него съдържание от вашия сайт, за да стане то достатъчно добре видимо и четливо, но при ново кликване на бутон или линк от сайта, неговото следващо зареждане е отново в малък размер. Съгласете се, че това е изключително дразнещо за всеки потребител с мобилен телефон и в крайна сметка, той се принуждава да потърси нужната му информация на друго място.
Решението е, изграждане на качествена мобилна версия за вашия уеб сайт.

Ето как изглежда мобилната версия на един уеб сайт в сравнение с неговата пълна версия.

Изработка на адаптивен дизайн на уеб сайт. Изработване на адаптивни сайтове от Savov дизайн

Как се изработва мобилна версия на сайт?

Изработването на мобилна версия на уеб сайт включва специфично HTML и CSS програмиране, с цел, създаване на специален програмен код, на базата на който, подредбата и позиционирането на съдържанието в сайта бива променено по такъв начин, че да се акцентира основно върху логото, менюто и заглавието на сайта, както и основният контент с най-важна информация в него, а под тях да се подредят и елементите от страничната лента и долната част на сайта, като е необходимо всеки един от всички тези елементи да се визуализира на цялата ширина дисплея.
От важно значение е главното меню и шрифтовете в сайта да бъдат с по-големи размери, за да бъдат по лесни и удобни за навигиране и разчитане. С цел по-ускорено зареждане на сайта, мобилната версия трябва да бъде проектирана, така че да покаже най-важното съдържание в страницата и да скрие определена не толкова важна информация от нея, ако е наложително това.

Мобилната версия прави сайта лесно и автоматично приспособим към най-разпространения фиксиран размер за дисплеите на мобилни телефони с ширина на дисплея 480 пиксела и 640 пиксела за пейзажен изглед.

При изработването на мобилна версия на сайт е от изключително важно значение да се спазят основни правила в HTML и CSS кода на сайта, така че в крайна сметка, след окончателното му завършване, той да премине успешно 2 основни теста. Тест за HTML и CSS валидация на кода на сайта и тест на Гугъл за мобилност, който ще покаже дали вашият сайт е удобен за мобилни устройства.

В заключение може да се каже, че Мобилната версия на всеки уеб сайт е изключително важна и наложителена за преминаването и приспособяването му към съвременните мобилни технологии.

Недостатъкът на мобилната версия е този, че тя предлага само една конкретна резолюция и това не я прави особено практична, както до сега. Поради наличието на безброй разновидности на лаптопи, мобилни телефони и таблети, всички те с различна резолюция на дисплея, до някъде се обезсмисля изграждането на мобилна версия и налага създаването на така наречения адаптивен дизайн.

Повече информация, относно изработването на адаптивен дизайн на уеб сайт.

Етикети на публикацията: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Подобни публикации: Какво е изработка на адаптивен дизайн на сайт ?, Промяна в структурата и дизайна на базовия сайт за обяви, Нов дизайн към офертата за изработка на онлайн магазин, Избор на име на домейн – SavovDesign, Какво е изработка на уеб сайт ?, Какво е изработка на уеб дизайн на сайт?, Интегриране на система за SMS разплащания в уеб сайт, Етапи при изработка на уеб сайт,
16 декември 2016
Какво е изработка на мобилна версия на сайт ?
4 / 3.50 / 74%

SavovDesign - услуги

  • Изработване на динамичен уебсайт
  • Създаване на адаптивен респонсив дизайн
  • Изграждане на онлайн магазин
  • Направа на уебсайт за недвижими имоти
  • Изработване на уебсайт за обяви
  • Изработка на топ класация на сайтове
  • Изграждане на представителна уеб страница
  • Изготвяне на мобилна версия за уебсайт
  • Вграждане на система за SMS разплащания

Избрани, изработени сайтове

Портфолио с избрани, изработени сайтове.
Изработка на сайт за нумерология на ИлейнИзработване на уеб сайт на хотел ПрометейИзработка на форум за Български Онлайн ТерминалИзработка на сайт на Hoteli-BG, Пловдив – Почивки в БългарияИзработка на динамичен сайт на Детски център Мечта, ВарнаСайт за недвижими имоти GR PropertyОГАЕ България, динамичен сайтИзработка на представителен уеб сайт Български Онлайн ТерминалИзработка на сайт на счетоводна и рекламна къща Евристика ЕООД, Русе

За контакти с мен

SavovDesign предлага израбока на уеб сайтове и уеб услуги за клиенти от цяла България и чужбина!
Адрес: София, Пловдив, Варна, Бургас...
Телефон: 0899 404695
E-mail:
Skype: slavi_savov69
Комуникацията се извършва по телефон, скайп или имейл!