Какво е мобилна версия за сайт?

С разрастването на мобилните технологии през последните няколко години, днес ние вече имаме интернет достъп и през мобилните си телефони, което ни позволява да сърфираме свободно в мрежата и да потърсим и намерим нужната ни информация, вече и от нашия смартфон, айфон, айпад или таблет. Тук възниква въпроса, защо нашият уеб сайт не се визуализира по нормален начин, при зареждането му от мобилен телефон? Отговорът е елементарен и е свързан с големината и съответно резолюцията на дисплея на вашия мобилен телефон, който очевидно е по-малък по размери от дисплеите на всеки компютърен монитор или лаптоп.

Именно това налага необходимостта от изграждането на така наречената мобилна версия на сайта, която има функцията да промени неговата визуална структура и навигация по подходящ, специфичен начин, така че да направи страницата по-лесна и достъпна за визуализиране и навигиране от мобилен телефон.

Какво представлява мобилната версия?

Мобилната версия на уеб сайт представлява олекотена, адаптирана и оптимизирана за мобилната среда версия и е предназначена основно за интернет потребителите, ползващи мобилни телефони. Версията за мобилност е съобразена със всички специфични изисквания за мобилната среда, като резолюция на екрана и технически възможности, прикриване на съдържание с второстепенна важност и акцентиране върху главното такова, всичко това с цел да се олекоти зареждането на сайта и да направи навигацията в него по-удобна за потребителя, ползващ мобилен телефон.

Защо е необходима мобилната версия?

Когато вашият уеб сайт не е мобилен сайт, т.е. той няма изградена допълнителна мобилна версия и бъде отворен от мобилен телефон, се зарежда и визуализира неговата единствена пълна версия, по същия начин, по който сайтът се зарежда през компютър. Това прави сайта неудобен за преглеждане и навигация, тъй като той изглежда няколко пъти по-малък, с дребни шрифтове, малки бутони и неоразмерени изображения. Потребителят е принуден често да зумва ръчно важното за него съдържание от вашия сайт, за да стане то достатъчно добре видимо и четливо, но при ново кликване на бутон или линк от сайта, неговото следващо зареждане е отново в малък размер. Съгласете се, че това е много неудобно за всеки потребител с мобилен телефон и в крайна сметка, той се принуждава да потърси нужната му информация на друго място.
Решението е: Изграждане на качествена мобилна версия за вашия уеб сайт.

Ето как изглежда мобилната версия на един уеб сайт в сравнение с неговата обикновена такава.

Изработка на мобилна версия на уеб сайт от SavovDesign

Как се изработва мобилна версия на уеб сайт?

Изработването на допълнителна версия за мобилност на уеб сайт включва специфично HTML и CSS програмиране, с цел, създаване на специален програмен код, на базата на който, подредбата и позиционирането на съдържанието в сайта бива променено по такъв начин, че да се акцентира основно върху логото, менюто и заглавието на сайта, както и основният контент с най-важна информация в него, а под тях да се подредят и елементите от страничната лента и долната част на сайта, като е необходимо всеки един от всички тези елементи да се визуализира на цялата широчина дисплея.
От важно значение е главното меню и шрифтовете да бъдат с по-големи размери, за да бъдат по лесни и удобни за навигиране и разчитане. С цел по-бързо зареждане на сайта, мобилната версия трябва да бъде проектирана, така че да покаже най-важното съдържание в страницата и да скрие определена не толкова важна информация от нея, ако е наложително това.

Мобилната версия прави сайта лесно и автоматично приспособим към най-разпространения фиксиран размер за мобилните устройства с ширина на дисплея 480 пиксела и 640 пиксела за пейзажен изглед.

При изработването на версия за мобилност на сайта, е от изключително важно значение да се спазят основни правила в HTML и CSS кода на сайта, така че в крайна сметка, след окончателното му завършване, той да премине успешно 2 основни теста. Тест за HTML и CSS валидация на кода на сайта и тест на Гугъл за мобилност, който ще покаже дали вашият сайт е удобен за мобилни устройства.

Направете запитване за изработка на мобилна версия

В заключение може да се каже, че Мобилната версия е важна част от цялостната изработка на сайт и е наложителена за преминаването и приспособяването му към съвременните мобилни технологии.

Недостатъкът на мобилната версия е този, че тя предлага само една конкретна резолюция и това не я прави особено практична, както до сега. Поради наличието на безброй разновидности на лаптопи, мобилни телефони и таблети, всички те с различна резолюция на дисплея, до някъде се обезсмисля изграждането на подобна версия и налага създаването на така наречения адаптивен уеб дизайн.

Какво е изработка на адаптивен дизайн на сайт?