Какво е уеб дизайн на сайт?

Какво представлява дизайна на сайт и какви видове дизайни познаваме?

Уеб дизайн – визия на сайт

Уеб дизайнът представлява стилна и визуална подредба на всички елементи и съдържание в сайта. Цветова гама, фон, менюта, лого, слайдове, визуални ефекти, снимки и изображения, видео клипове, избор на шрифт и цялостна разработка и оформление на външния вид, който формира общата конкретна визия и тематика на страницата.

Какви са видовете уеб дизайни?

Бумът в развитието на новите мобилни и компютърни технологии, както и нарастването на мобилното потребление и търсения през последните години наложиха нови промени и тенденции по отношение на уеб дизайна, SEO оптимизацията на уеб сайтове и уеб програмирането, като цяло. Това, от своя страна, наложи допълнителни изисквания и необходимост от нови иновативни решения в работата на повечето уеб дизайнери по света. В тази зависимост, дизайнът може да бъде разделен на няколко типа, според неговото предназначение и функционалност.

Обикновен дизайн. Най-просто казано, това е нормалния, опростен и вече остарял вариант на дизайна на сайтове, познат ни от много години насам, пригоден основно за визуализиране на съдържание под монитори с нормален 4/3 размер на екрана. Той няма функцията и способността да се приспособява към размерите на различни видове дисплеи и не отговаря на новите съвременни изисквания и други критерии по отношение на мобилност, което вече го прави все по-малко използваем.

Мобилен дизайн или така наречената мобилна версия е предназначена за сайтове и магазини, зареждани през мобилен телефон. Мобилната версия няма функцията и способността да се нагажда автоматично към размерите на различни видове дисплеи, а само конкретно към един общ и универсален размер телефоннни екрани. Мобилният дизайн е винаги в комбинация с обикновения стандартен такъв, като в този случай сайтът разполага с две версии – стандартна и мобилна. Според размерите на екрана, през който е заредена и видима съответната уеб страница, браузерът разпознава автоматично една от двете версии, предназначена за съответното устройство.
Повече информация по темата: Какво е мобилна версия?

Адаптивен дизайн, наречен още респонсив (responsive) е предназначен за визуализиране на сайтове (онлайн магазини) под всякакви видове дисплеи с различен размер на екрана. Той има функцията и способността да се адаптира и нагажда автоматично към размерите на различните екрани на монитори, лаптопи, таблети и смартфони. Адаптивният дизайн работи винаги самостоятелно, което изключва необходимостта от отделна мобилна версия на сайта.
Още информация по темата: Какво е адаптивен дизайн?

Създаване на уеб дизайн визия на сайт

Уеб дизайн - визия на сайт

Създаването на уеб дизайн е основен етап от процедурата по изработка на сайт.
В процеса на работа, използвайки специален софтуер, дизайнери и програмисти трябва да спазват всички важни HTML, CSS и SEO правила и стандарти, така че след като дизайнът на проекта бъде завършен, той да може да функционира правилно и безпогрешно под всички основни и най-често използвани браузъри (Internet Explorer, Google Chrome, Google Chrome Mobile, Mozilla, Opera, Safari). Всеки уеб дизайнер работи със специализиран софтуер PhotoShop, Adobe Illustrator и др. за изграждане на визията на уеб проекта. Ние от SavovDesign.com работим и по индивидуални проекти и предлагаме професионална услуга за направа на уникален, респонсив HTML 5 и CSS 3 дизайн на сайт или онлайн магазин, както и редизайн на вече съществуващ такъв.

Тематика, целенасоченост и функционалност

Преди да преминете към процедурата по планиране и изграждане на дизайна на Вашата уеб страница е добре да се информирате и научите за някои важни неща, свързани с цялостната уеб стратегия. Процесът би трябвало да започне с изясняване на виждането и бизнес концепцията Ви за сайта по отношение на неговата тематика, целенасоченост и функционалност, според дейността и услугите, които предлагате, както и правилното подбиране на цветова гама и подходящи шрифтове за лого и текстово съдържание в началната и всички други вътрешни страници.

Елегантен стил и уникални свежи идеи

Дизайнът на сайта е Вашата идентичност и реклама в net мрежата. За това той трябва да бъде свеж и модерен, както и професионално изработен, така че цялостната визия на уеб сайта или магазина да бъде възможно най-уникална и привлекателна, за да съумее да привлече и задържи погледа на потребителя, който е попаднал в сайта Ви и в комбинация с неговото съдържание, да го накара да остане възможно най-дълго време. Да го разгледа подробно, да научи нови и полезни неща за вашия бизнес, компания или агенция, да си поръча даден продукт, ако сайтът Ви е електронен онлайн магазин.

При планиране и изработка на уеб дизайн на проекта, всеки професионален уеб дизайнер се стреми да се придържа към елегантния стил и в същото време да не прекалява с излишни елементи или прекалено големи по размер файлови изображения, тъй като това може да доведе до забавяне на скоростта на зареждане и да отблъсне посетителите в сайта. Никой не желае да чака и губи време, ако сайтът Ви се зарежда прекалено бавно.

Минимализъм и естетика за изчистен и елегантен дизайн

В процеса на своята работа по изработката на уеб сайтове, уеб дизайнери и разработчици се стремят да се придържат към по-изчистените дизайни. Използвайки софтуер и техники за минимализъм и елегантен стил, уникални и свежи идеи за постигане на по-добра естетика, фокусираща се главно над основното съдържание в страницата. С по-ярка цветова гама и повече свободно пространство, изчистеният дизайн предлага освежаване и елегантност, които го правят модерен и предпочитан от все повече клиенти. Изчистената и елегантна визия на сайта е от съществено значение за неговата популяризация, SEO оптимизация и посещаемост, както и за постигане на по-добра идентичност и успешно бизнес развитие на компанията ви.

Направата на web design е сложен процес, с много тънкости и специфични моменти, който изисква богат и професионален опит, творчески и нестандартни умения, както и съобразяване с всички основни уеб стандарти и предпочитания на клиента.